Prodana pokretna imovina
0

Bivši radnici "Sarabona" zasad neće dobiti plate

Piše: N. Jamaković
Manji broj bivših radnika "Sarabona"- povjerilaca okupio se jutros u zgradi Sindikata BiH u Sarajevu kako bi još jednom skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da od bivše firme nisu naplatili potraživanja.

Jedan od njihovih predstavnika, Asim Vlajčić, je za Sarajevo-x.com istakao kako su očekivali da im bude isplaćeno osam plata nakon što je prodana pokretna imovina preduzeća.

"Krajem prošle godine prodane su mašine, kiosci i vozila, u funkcionalnom stanju, firmama u Visokom, Laktašima i Srbiji. Budući da je ova imovina sudskim vještačenjima procijenjena na 3,2, odnosno kasnije na 3,7 miliona KM, očekivali smo da se iz tih sredstava radnicima isplati osam plata. No, to se nije desilo, pa smo se zato opet okupili", rekao nam je Vlajčić, napominjući kako bivši radnici neće odustati od svojih potraživanja, koja je potvrdio i Općinski sud u Sarajevu.

Precizirao je kako svaki od 218 bivših uposlenika "Sarabona" potražuje između 20 i 40 hiljada KM.

Međutim, Hamdo Duraković, predsjednik Odbora povjerilaca, koji je po nalogu Skupštine povjerilaca prodao pokretnu imovinu, potvrdio nam je kako je pokretna imovina nakon nekoliko neuspjelih prodaja, na kraju prodana za nešto više od 700.000 KM.

"Uglavnom se radi o mašinama koje su kupile firme 'Vispak' Visoko, 'Zoka trade' Rudo, 'Produkt' Kruševac, 'Dado trade' Bugojno i druge", pojasnio je Duraković.

Ali, novac od pokretne imovine radnici, barem zasad, neće vidjeti, jer, prema riječima stečajnog upravnika Salke Omerbašića, nema dovoljno novca za isplatu osam plata.

"U Zakonu o stečajnom postupku jasno su navedeni prioriteti za naplatu iz sredstava od prodaje imovine preduzeća. U ovom slučaju novac od pokretne imovine bit će usmjeren za troškove stečajnog postupka", ističe Omerbašić.

Pojašnjava kako su među troškovima stečajnog postupka i sudski troškovi radnika koji su tužili "Sarabon" za nematerijalnu štetu, odnosno duševnu bol, nakon što su dobili otkaze.

"Te procese je izgubilo 96 radnika. Iz ovih 700.000 će biti pokriveni i njihovi sudski troškovi, ali će im taj iznos kasnije, prilikom naplate potraživanja biti oduzet", kaže Omerbašić.

Za razliku od Vlajčića, on ističe kako novac od "Sarabona" potražuju 182 radnika, od kojih je njih 75 već otišlo u penziju, nakon što je Vlada Kantona Sarajevo uplatila troškove za uvezivanje njihovog staža.

"Od ostalih 107 radnika jedan dio njih se snašao i rade u drugim firmama, dok je jedan manji broj bez posla. Pretpostavljam da ih je u zgradu Sindikata danas došao manji broj, jer ljudi koji rade nisu mogli doći", govori stečajni upravnik.

Potvrdio je kako je nepokretna imovina "Sarabona" bila procijenjena na 20,8 miliona, ali i istaknuo kako je on nije uspio prodati ni nakon 23 pokušaja, čak ni po nižoj cijeni.

"Sad je po odluci Kantonalnog suda u Sarajevu za prodaju nepokretne imovine 'Sarabona' nadležno izvršno odjeljenje Općinskog suda Sarajevo. Budući da je ta imovina pod hipotekom, prednost pri naplati potraživanja iz sredstava od njene prodaje imat će Hypo banka, Vakufska banka, Poreska uprava, a onda i bivši radnici", naveo je Omerbašić.