BiH
36

Bivši premijer FBiH pisao sadašnjem: Povucite odluku koju ste donijeli pod pritiskom HDZ-a BiH

Piše: N. N.
Bivši premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo sadašnjem premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću.

Nikšić kaže da se odlučio obratiti Novaliću na ovaj način jer smatra da se Federacija Bosne i Hercegovine nalazi u veoma složenom trenutku.

Nikšić u pismu problematizira Novalićevu odluku da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, ovim zakonom je elektroprivredama nametnuto da dva puta plaćaju vodnu naknadu za potopljeno zemljište, pri čemu je, smatra Nikšić, naknada koja se plaća po odluci kantonu potpuno nezakonita.

Također, Nikšić u pismu ističe da je premijer Novalić ovakvu odluku donio pod pritiskom HDZ-a BiH jer novcem koji ubire HNK od vodnih naknada suvereno upravlja ova stranka.

"Tražio sam od Ustavnog suda FBiH da pomenuti kantonalni zakon ocjeni neustavnim, jer nema niti jednog argumenta kojim se može opravdati da elektroprivrede plaćaju istu naknadu dva puta. Jasno mi je, kao i Vama, da se tim novcima koji se na takav način izdvajaju uglavnom suvereno vlada HDZ preko svojih općinskih načelnika i kantonalnih ministara, a zanimljivo je da ne postoji zakonska obaveza tih općina, kao ni kantona, da podnose izvještaje šta su uradili sa tolikim sredstvima. To, međutim, ne smije biti razlog da se zarad interesa HDZ-a, ili bilo koje druge političke stranke, dovodi u pitanje stabilnost energetskog sektora, a u sklopu toga i slabi položaj rudara i rudnika”, napisao je Nikšić.

Cijelo pismo pročitajte u galeriji.