BiH
59

Bivši policijski komesar USK Ramo Brkić osuđen na 11 godina zatvora

Piše: M. N.
Ramo Brkić (Foto: CIN)
Ramo Brkić (Foto: CIN)
Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo drugostepenu presudu kojom je bivši komesar USK Ramo Brkić proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, te u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Osuđen je na 11 godina zatvora.

Senad Šabić je prooglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštena porizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Optuženi Satko Kekić proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Osuđen je na pet godina zatvora.

"Ramo Brkić, Senad Šabić i Satko Kekić su oglašeni krivim što su, nakon što je Ramo Brkić dana 23.08.2006.godine imenovan na dužnost komesara policije USK-a, odlučio je da koristeći visoku policijsku dužnost koju obavlja vrši krivična djela, pa je u tom cilju stupio u kontakt sa osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama i koje su na području USK-a u prošlosti vršila slična krivična djela, među kojima su Senad Šabić, Nedžad Kurtović, Zijad Muratović i druge njemu poznate osobe, njima poznatim osobama na više lokacija u USK-a organizovali proizvodnju opojne droge, a u proizvodnju i prodaju droge kao pripadnici grupe uključili su se: Satko Kekić, Enver Okanović, te osobe iz inozemstva Pero Komšić iz Hrvatske i Boris Janežić iz Slovenije, a potom su organizovali i prodaju droge u inozemstvu, te podjelu dobiti sa Ramom Brkićem, komesarom policije USK", saopćeno je iz Suda BiH.

Na osnovu člana 110. i člana 111. Krivičnog zakona BiH, od optuženog Rame Brkića oduzeta je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 40.000,00 eura odnosno njegova protivrijednost izražena u konvertibilnim markama i novčani iznos od 15.000,00 KM na način da se optuženi obavezuje da navedene novčane iznose uplati na račun budžeta Bosne i Hercegovine u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti ove presude.

Na osnovu člana 74. Krivičnog zakona BiH, od optuženih Rame Brkića i Senada Šabića trajno su oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi su obavezani da snose troškove krivičnog postupka čiji će iznos Sud utvrditi posebnim rješenjem po pribavljanju svih potrebnih podataka. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

Ramo Brkić i Senad Šabić uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA)u okviru akcije kodnog naziva "Čekić" u februaru ove godine.