BiH
628

Bivši borci Armije RBiH, VRS i HVO-a: Mi bismo da se borimo za posao

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U emisiji Pošteno, koju uređuje i vodi Duška Jurišić, gostovali su ratni vojni invalidi i bivši borci Armije RBiH, vojske Republike Srpske i HVO-a. Oni su iznijeli probleme boračke populacije te zaključak da moraju zajednički djelovati kako bi ostvarili svoja prava.

Mujo Gavranović, bivši pripadnik Armije RBiH i radnik preduzeća Konjuh, istakao je da nije 30 mjeseci dobio plaću te da je tri godine bez zdravstvene zaštite.

"Mi tražimo pravo na rad i pravo na zdravstvenu zaštitu. Više puta smo išli kod nadležnih i tražili svoja prava, ali oni nisu imali sluha i zbog toga se desilo ovo što se desilo!", kazao je Gavranović osvrćući se na proteste koji se održavaju već danima u brojnim bh. gradovima.

Avdija Banda, također bivši borac Armije RBiH, istakao je da je neophodno da se osiguraju porodice poginulih, ratni vojni invalidi i da se pokrene privreda.

Spasoje Kulaga, bivši borac Vojske Republike Srpske istakao je da "oni koji su stvarali RS očekuju od vlasti normalne uslove života".

"SNSD nije ta koja daje određena prava, već nadležna ministarstva. Mi tokom stvaranja RS-a se nismo borili za partije već za sistem koji će nam biti podrška. Borci koji su stvorili RS i dali je političarima očekuju da aktuelna vlast uzvrati borcima tako što će im obezbijediti normalne uslove života. A, u RS nema normalnih uslova danas, život boraca je izuzetno loš", kazao je Kulaga ističući da su protesti boraca koji traže svoja prava legitimni.

Dodao je i to da se boračka populacija počinje buditi, ali da proteste trebaju povesti onima koji ljudi vjeruju.

Da je situacija teška priznao je i Ivo Anđelović, bivši pripadnik HVO.

"Treba tražiti zajednička rješenja i sistematski rješavati probleme svih kategorija", kazao je on.

Rajko Malešević , bivši borac Vojske Republike Srpske dodao je da se protesti ne smiju posmatrati kao bunt nekolicine koji žele smjenu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Pantelije Ćurguza.

"Njegova smjena neće riješiti suštinske probleme. Borci su nezadovoljni. Oni kojima smo vjerovali iznevjerili su naša očekivanja", kazao je Malešević, dodavši da je neophodno istrajati u protestima jer je 60 posto boračke populacije bez zaposlenja.

Na pitanje Duške Jurišić - Rat ili revolucija, Gavranović je istakao da jedino mogu svi borci zajedno uzeti puške i krenuti u borbu protiv političke bande.

"Pozivam građane i borce da izlaze na ulicu i svaki dan protestuju, ali na miran način", kazao je Gavranović, ističući da još uvijek ništa u državi nije riješeno.

Avdija Banda je istakao da, ako bi došlo do rata, taj rat bi prošao bez njega.

"Rat je završen 1995., a nakon toga smo radili na donošenju zakona. Kad bi se borio za to da radim ja bih bio najsretniji čovjek", kazao je on.

Krunoslav Špec, pripadnik HVO-a istakao je da rat ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir.

"Probleme treba rješavati snagom pameti. Sve je u našim rukama, jer mi smo ti koji glasamo. Trebamo na vlast dovesti mlade, pametne ljude", rekao je.

Kulaga je, pak, kazao da je moguće da dođe do sukoba između etničkih grupa.

"Situacija je jako teška. Pripadnici boračkih organizacija trebaju da se ujedine i poboljšaju svoj položaj. Najprije da se ujedine na entitetskom nivou, a zatim i na državnom tamo gdje ima prostora i interesa", kazao je Kulaga.