BiH
0

Dvojica ratnih veterana u Banjoj Luci već tri dana štrajkuju glađu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na samo stotinjak metara od zgrade Vlade entiteta Republike Srpske, dvojica ratnih veterana, Duško Vukotić i Aco Prelević, treći dan štrajkuju glađu.

"Ovaj narod, a ja govorim sada o boračkoj populaciji, mora imati makar tračak nade da će biti bolje. Jer, svi oni koji tvrde da u RS-u nije loše, nisu u pravu. Svakodnevnica to potvrđuje, povrđuje kako se teško živi i treba biti slijep kraj očiju pa to ne vidjeti“, istakao je Vukotić u razgovoru za Anadoliju.

On poručuje da su bivši borci spremni da pokažu da se na miran, dostojanstven način stvari u RS-u mogu promijeniti nabolje.

Vukotić navodi da su već nakon rata borci očekivali "duševni smiraj i oporavak od trauma koje su preživjeli, očekivali povratak na svoja radna mjesta, ali je svaka vlast do sada samo rasparčavala jedinstvo boraca i učestvovala u njihovom siromašenju“.

Partokratsko društvo

"Zbog ugrožene egzistencije, njima je najlakše i manipulisati“, ističe Vukotić.

Na konstataciju da unatoč teškom socijalno-ekonomskom položaju, ne samo bivših boraca nego i velikog broja građana, postoje tek sporadični izrazi nezadovoljstva, Vukotić naglašava kako "mi i dalje živimo u partokratskom, a ne demokratskom društvu".

Stoga je, dodaje on, "i bivšim borcima lakše da stanu u partijske ešalone nego što će se opredijeliti da stanu uz svoje saborce kojima je lični dignitet važniji od partijskih načela".

Uz podsjećanje da je u svom tekstu iz januara ove godine najavio mogućnost izbijanja socijalnih nemira u BiH, Duško Vukotić kaže da se taj prvi talas desio u Federaciji BiH te da je i njegov štrajk glađu pokušaj da se u RS-u "izbjegne i paljenje i rušenje, ali da vlast počne da rješava nagomilane probleme".

"Uvijek ima fabrikovanih priča protiv onih koji slijede svoju ideju, i ja neću odustati i po cijenu da me optuže da svojim ponašanjem želim uvesti nemire iz Federacije u RS“, poručio je Vukotić.

Armija nezaposlenih

Prema statističkim pokazateljima, upravo bivši borci čine najveći dio populacije od 160 hiljada nezaposlenih u Republici Srpskoj. Od januara prošle godine, prema zahtjevu MMF-a, boračke naknade i primanja ratnih vojnih invalida dodatno su smanjena, a više hiljada pripadnika ove populacije ni do danas nema riješeno stambeno pitanje.

Iz udruženja veterana RS-a podsjećaju da iako borci imaju prioritet pri zapošljavanju, kao i djeca poginulih boraca, "to se u pravilu ne poštuje, što od te kategorije ljudi čini socijalne slučajeve“.

"Meni voda još nije došla do grla, jer sam zaposlen, ali smatram svojom ljudskom dužnošću da podupirem zahtjeve veterana“, kazao je za AA bivši borac RS-a Goran Vidović.

"Boračke kategorije su na ivici gladi i cinično je da bilo ko priča kako je ljudima ovdje dobro. Vlast i rukovodstvo BORS-a pokušava na sve moguće načine da spriječi otvaranje priče o realnim problemima. Oni zatvaraju oči pred činjenicama da u RS-u ne postoji industrija, da se ništa ovdje ne radi, ne postoji održiv privredni sistem koji bi mogao entitet održavati“, kazao je Vidović.

Podrška boraca i Banjalučana

Vukotiću i Preleviću, koji unatoč februarskoj hladnoći, tri noći spavaju u šatoru, brojni građani Banje Luke pružili su podršku. Svjedoči o tome i peticija za smjenu čelnika BORS-a Pantelije Ćurguza, koju je potpisalo nekoliko stotina bivših boraca, ali i drugih Banjalučana.

Koliko je građanima Banje Luke dobro ili loše, znat će se već sutra, za kada je u znak nezadovoljstva aktuelnom stanjem u RS-u zakazano "mirno postrojavanje veterana RS“.

Sa druge strane, predsjednik BORS-a svojim bivšim saborcima poručio je da „mu ne pada na pamet da podnese ostavku“.