Nije se pojavio u sudu
134

Bivšem ministru u Tuzli dvije godine zatvora zbog nezakonite kontrole policije

A. K.
Sulejman Brkić tokom obraćanja u sudnici na prvom ročištu (Foto: A. K./Klix.ba)
Sulejman Brkić tokom obraćanja u sudnici na prvom ročištu (Foto: A. K./Klix.ba)
Bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić danas je osuđen na dvije godine zatvora. On se nije pojavio na izricanju presude u Općinskom sudu u Tuzli koji ga je osudio za nezakonitu kontrolu policije.

Suđenje Brkiću počelo je u januaru ove godine u Općinskom sudu u Tuzli, na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje tvrdi da je on nezakonitim premještanjima policijskih službenika želio postići direktnu kontrolu sprovođenja zakona, što je odbrana odbijala.

Brkića se po optužnici teretilo za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja.

Brkić se danas nije pojavio u sudnici (Foto: A. K./Klix.ba)
Brkić se danas nije pojavio u sudnici (Foto: A. K./Klix.ba)

Predmet protiv njega je formiran na osnovu određenih prijava iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazio do 14. oktobra prošle godine, odnosno do smjene koju su pokrenuli predstavnici tadašnje parlamentarne većine u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Kako je navedeno u optužnici, Brkić je od augusta 2019. do februara 2020. godine, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, posredovao kod službenih osoba da izvrše službenu radnju koju ne bi smjele vršiti te je u više navrata od Dževada Kormana, direktora Uprave policije MUP-a TK zahtijevao da izvrši interne premještaje većeg broja policijskih službenika.

Prema optužnici, Korman je odbio postupiti po zahtjevima Brkića, na čiju ga je inicijativu Vlada Tuzlanskog kantona smijenila s mjesta direktora Uprave policije MUP-a TK.

U optužnici piše i to da je u februaru 2020. godine, prvi dan nakon smjene Dževada Kormana s pozicije direktora Uprave policije, Brkić od v.d. direktora Nevresa Šiljegovića zahtijevao raspoređivanje Kormana u Policijsku stanicu u Kalesiji, zatim Muhameda Mevića na mjesto načelnika Odsjeka za edukaciju, Elisa Musića na poziciju komandira Policijske stanice Kladanj te Džavida Avdibašića na mjesto komandira Policijske stanice Banovići.

Inače, Brkić se danas nije pojavio na izricanju presude, a pravo žalbe ima na odluku suda u prvostepenom postupku. Njemu je također izrečena i zabrana vršenja dužnosti ministra u Federaciji BiH u trajanju od pet godina.