Dragan Mektić
0

"Bit će protjerani svi koji ugrožavaju bezbjednost"

SRNA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Alžirac Nurudin Gaci, pritvoren nedavno zbog sumnje da je povezan sa terorističkim napadom u Bugojnu, biće deportovan iz BiH bez obzira na to da li će ga tužilaštvo optužiti za učešće u ovom napadu, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

Mektić je u intervjuu za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da će iz BiH biti protjerani svi koji ugrožavaju bezbjednost.

On je naveo da je Gaci jedan od nekoliko desetina lica sa liste onih koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti BiH, zbog čega slijedi njegovo protjerivanje.

"Sva lica koja predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost ove države registrovana su i na toj se listi nalaze jer se mogu dovesti u vezu sa terorizmom", rekao je Mektić. 

On je dodao da je Gaci priveden jer postoje indicije da se može dovesti u vezu sa izvršiocima terorističkog napada u Bugojnu. 

Prema Mektićevim riječima, ako Tužilaštvo i ne bude imalo konkretnih dokaza protiv Gacija, on će biti "udaljen", jer je interes BiH da nema takvih lica u zemlji. 

"Posebno jer je riječ o licu koje je registrovano zbog povezanosti sa terorizmom u drugim zemljama. Često je odlazio i ilegalno ulazio u BiH, a u Italiji je hapšen pod lažnim identitetom", precizirao je Mektić.
On je naveo da je do sada iz BiH protjerano pet lica koja su proglašena prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, dodajući da procedura njihovog deportovanja nije jednostavna. 

"Procedura deportovanja slična je u skoro svim evropskim zemljama i to nije naša specifičnost. Činjenica je da nas smještaj ovih lica u našem imigracionom centru jako puno košta", objasnio je Mektić. 

On smatra da primjena bezviznog režima za građane BiH za ulazak u EU neće izazvati problem povećanog broja stranih državljana koji će preko BiH pokušati da uđu u zemlje Unije. 

"Problem bi mogao biti u ugovorima o bezviznom režimu sa trećim zemljama jer tad njihovi državljani mogu bez problema ući u BiH i onda pokušati se prebaciti dalje ka EU. Mi smo spremni za takve pojave i prošle godine smo za više od 1 000 lica uskratili dalji boravak u BiH", rekao je Mektić.