BiH
2

Biskup Komarica: SNSD neopravdano osporava izgradnju katoličke crkve u Drvaru

FENA
Biskup banjalučki Franjo Komarica izrazio je čuđenje i negodovanje najnovijim opstruiranjem dozvole za izgradnju porušene katoličke župne crkve u Drvaru, od srpskih predstavnika u Skupštini Hercegbosanske županije (Kanton 10).

-Radi se o članovima stranke SNSD koji su prošlih dana osporili pravo župljanima župe Drvar da konačno mognu početi s pripremama gradnje još davno porušene njihove župne crkve. Davanje svoga glasa za gradnju katoličke crkve u Drvaru - na mjestu bivše porušene crkve - oni uvjetuju provođenjem nekih drugih ustavnih promjena - saopćeno je iz Tiskovne agencije Banjalučke biskupije (TABB), nakon što je na redovnoj sjednici biskupa Ordinarija Franje Komarice i njegovih najbližih suradnika danas, između ostalih aktualnih pitanja, bilo je riječi i o ovom problemu.

O neprihvatljivosti takvog uvjetovanja već je javno, kako se navodi, izrazio svoje negodovanje predsjednik Biskupske konferencije BiH, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, na nedavnom Uskrsnom primanju za najviše vjerske i društveno-političke predstavnike u Sarajevu.

-Da bi dobio što bolji uvid u najnoviju "čudnu i neprihvatljivu političku igru“ među političkim predstavnicima Skupštine HBŽ, biskup Komarica je telefonski razgovarao s predsjednikom Vlade HBŽ Brankom Ivkovićem. On mu je najprije pojasnio da su se predstavnici parlamentarnih stranaka u županiji međusobno bili dogovorili uz popuštanje HDZ u korist SNSD, da bi predstavnici SNSD nakon toga pogazili dogovor i dodatno izišli s novim zahtjevima povezujući ih s dozvoljavanjem katoličkom pučanstvu da ima ono što im državni "Zakon o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica“ iz 2004. godine garantira - navodi se u saopćenju.

Biskup Komarica je predsjedniku Ivkoviću izrazio svoje osobno negodovanje kao i negodovanje članova Biskupskog Ordinarijata u Banjoj Luci najnovijeg, javno očitovanog nepoštivanja od strane političkih dužnosnika za sve građane BiH obvezujućeg Zakona i zatražio da se "pojedini političari u HBŽ konačno prestanu iživljavati sa svojim sugrađanima kao što to radi mačka s mišem“.

-Potaknuo je predsjednika da - u duhu važećih zakona za pripadnike svih crkava i vjerskih zajednica - uz skorašnji dolazak Poglavara Rimokatoličke Crkve pape Franje, konačno odobri izgradnja župne crkve u Drvaru, na mjestu one davno porušene, javila je TABB.