BiH
0

Biološki lijekovi za liječenja najtežih pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa

FENA
Švicarska farmaceutska kompanija Hoffmann - La Roche - Predstavništvo za BiH, u suradnji sa Udruženjem reumatologa BiH, organizirala je u sarajevskoj Vijećnici simpozij na kojem je prezentirana "Nova era u liječenju reumatoidnog artritisa“, a namjera je bila da nova saznanja doprinesu poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenata.

Predsjednik Udruženja reumatologa BiH doc. dr. Šekib Sokolović kazao je tim povodom Feni da se novi način liječenja reumatoidnog artritisa ogleda u primjeni tzv. bioloških lijekova koji se dobijaju genetskim inženjeringom produkcijom antitijela.

On kaže da svaki čovjek ima prirodno antitijela u borbi protiv mikroorganizama i infekcija. Biološki lijekovi su antitijela koja se dobijaju na nivou ćelija visokoselektivnim genetskim inženjeringom.

"Takvi lijekovi su vrlo efektni, dosta skupi i namijenjeni najtežim pacijentima. U svijetu je to jedna od trenutno najaktuelnijih terapija u liječenju reumatoidnog artritisa. Takva vrsta lijekova postoji i na bh. tržištu, ali još nisu uvršteni na pozitivnu listu“, kazao je doc. dr. Sokolović.

Reumatoidni artritis (RA) je hronična upala zglobova koja je destruktivnog karaktera i vodi ka invaliditetu. Tu bolest karakterizira upala, deformiteti i gubitak funkcije zglobova. Pacijenti imaju ukočenje kukova, koljena, stopala, a ukoliko se ne liječe adekvatno, mogu završiti u invalidskim kolicima. Uzrok te bolesti još je nepoznat, a smatra se da je u kombinaciji infekcije i urođene podložnosti bolesti.

Obzirom na to da se radi o progresivnoj bolesti, u roku od deset godina od postavljanja dijagnoze, više od 50 posto bolesnika će biti nasposobno za rad, pa čak i za obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Evropi ima oko tri miliona oboljelih od reumatoidnog artritisa, a procjenjuje se da je u BiH od te bolesti oboljelo oko 32.000 ljudi.