BiH
499

Bill Clinton stigao u Srebrenicu, pozdravljen aplauzom

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton stigao je u Srebrenicu kako bi odao počast žrtvama genocida koji se dogodio u vrijeme njegovog predsjedavanja SAD-om.

Clinton, koji je otvorio Memorijalni centar u Potočarima 20. septembra 2003. godine, obratit će se ispred delagacije SAD-a preživjelim žrtvama i prisutnima. U delegaciji sa Clintonom su i Madeleine Albright, koja je obavljala funkciju državnog sekretara u vrijeme ratnih dešavanja u BiH i koja je bila snažni zagovarač američke intervencije u BiH, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen E. Cormack, senator Roger F. Wicker, senatorica Jeanne Shaheen, članovi Predstavničkog doma Eliot L. Engel i Peter T. King.

"Bili ste uvijek dobar čovjek. Sretna sam što vas imamo jer ste uvijek pomagali nama majkama Srebrenice", rekla je Munira Subašić.

Strani mediji prate ovogodišnji ukop i dženazu s velikim interesom i pitaju se da li će se Clinton izviniti za najsvirepiji zločin počinjen nakon Drugog svjetskog rata, odnosno za neuspjeh SAD da spriječi genocid.

"Amerika je imala više nego direktnu ulogu u okončanju konflikta u BiH 1995. godine. SAD i NATO su imali važniju obavezu, obećanje narodu Srebrenice, UN-ovim sigurnim zonama, NATO sigurnim zonama, kao i drugim dijelovima BiH da će ih sačuvati od napada, etničkog čišćenja i genocida. Ovo obećanje je izdato tajnim dogovorom Pariza, Londona i Washingtova kojim je zaustavljen zračni napad. Kada su holandski mirovnjaci iz Srebrenice tražili zračni napad u vrijeme kada su srpske paravojne formacije napale s jasnom namjerom, avioni NATO-a su ostali prizemljeni", piše Huffington Post pitajući se da li će Clinton ponuditi izvinjenje kao što je to učinio pred narodom Ruande.

Clinton je ipak poznat po tome što je pokušavao od 1992. godine zagovarati NATO napade, ali Evropljani to nisu podržali.

"U ljeto 1992. godine, kada su televizije i ti printani mediji konačno objavili priče o hororima u logorima kojima su upravljali Srbi na sjeveru Bosne, počeo sam zagovarati NATO udare i američku ulogu u njima. Umjesto toga, Evropljani su se koncentrirali na okončavanje nasilja. Tokom mog prvog susreta s francuskim predsjednikom Fransoisom Mitterrandom, on je bio prilično jasan rekavši da je bio bliži Srbima nego što sam bio ja, i manje spreman da vidi muslimane na čelu ujedinjene Bosne", rekao je ranije Clinton dodavši kako je sporazum u Daytonu "gorka pilula za sve strane neophodna za zaustavljanje rata"

Ipak, pokušao je to ispraviti i njegovi političari su se pobunili protiv Rusije i drugih zemalja koje su bile protiv i naredile NATO-u da napadne položaje na kojim su se nalazile srpske snage u augustu 1995. godine. Nakon toga potpisan je Daytonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH. . Clinton je uložio velika sredstva u proces obnove i izgradnje BiH.