Virus je i dalje tu
105

Bilježi se porast zaraženih koronom u BiH, u posljednja 24 sata 411 zaraženih

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata prijavljen 411 slučaj nove zaraze koronavirusom, a prema podacima entitetskih zdravstvenih instuticija bilježi se porast oboljenih na dnevnom nivou.
U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 876 uzoraka, od čega je 165 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom.

Prijavljena su i dva smrtna ishoda i to u Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

Prema posljednjiem zvještaju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednjih 24 sata koronavirus je evidentiran kod 139 osoba. Smrtnih ishoda nije bilo.

Brčko distrikt bilježi znatan porast broja zaraženih. Odjel za zdravstvo Brčko disrikta zaprimio je 109 novih prijava slučajeva zaraze.

Prema izvještaju Ministarstva civilnih poslova, u posljednjih 10 dana broj pacijenata zaraženih koronavirusom porastao je za 3.077.

Važno je biti oprezan jer dolazi do porasta broja oboljelih. Nova varijanta omikrona brže se prenosi, a Evropska agencija za zdravstvo i medicinu objavila je preporuke za tzv. drugu booster dozu, odnosno četvrtu vakcinu protiv koronavirusa, sa naglaskom na osjetljive grupe i osobe starije od 60 godina.