Samo za grupe
793

Bijela tabija u Sarajevu više nije dostupna za pojedinačne posjete jer ne postoji "ekonomska opravdanost"

B. R.
Bijela tabija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bijela tabija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Javnog preduzeća Sarajevo Ensar Eminović je obrazložio zašto je Bijela tabija, kojom upravlja ovo preduzeće, zatvorena za pojedinačne posjete, odnosno zašto je dostupna samo za grupne posjete.

Kontaktirali smo ga nakon što se nekoliko čitatelja Klix.ba požalilo da nisu mogli posjetiti ovu građevinu od kulturno-historijskog značaja. Osim toga, poručili su da to nije prihvatljivo u jeku turističke sezone.

Eminović je napomenuo da je to do 2019. godine vrlo zapuštena građevina, a da je potom uređena i učinjena dostupnom za posjete uoči koncerta Gorana Bregovića, a koji je trebao biti održan upravo na Bijeloj tabiji. Ukazao je na to da je bio plan da se tu organizuju različite manifestacije, prije svega kulturne i sportske.

Kako je kazao, samo za uklanjanje grafita sa zidova tabije plaćeno je 12.000 KM.

Napomenuo je da je polovinom 2019. odlučeno da se posjeta naplaćuje po pet KM te da su bila angažovana dva radnika za naplatu ulaza. Ocijenio je da se ta odluka na početku pokazala vrlo ispravnom, a kao razlog za to je naveo i izuzetno dobru turističku sezonu u spomenutoj godini.

"Uspijevali smo Bijelu tabiju držati ekonomski održivom. Tada je mogla osigurati plate za ta dva radnika", ukazao je Eminović.

"Ne postoji ekonomska opravdanost da Bijela tabija bude otvorena za pojedinačne posjete"

Već sljedeće godine počela je pandemija koronavirusa za koju je naveo da je sve promijenila. To je značilo i smanjenje broja uposlenih. Pri tome je naglasio da rad Javnog preduzeća ne subvencionira gradska vlast, već da moraju zaraditi plate.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi moramo pokriti sve troškove, a valja zaraditi novac. Jedini izvor prihoda je trenutno Trebevićka žičara. Preduzeće mora biti ekonomski opravdano", dodaje.

S obzirom na prethodno navedeno, tvrdi da ne postoji ekonomska opravdanost da Bijela tabija bude otvorena za pojedinačne posjete.

"Nemamo mnogo zahtjeva, a morali bismo angažovati dva čovjeka. Cifre su neumoljive. Kada ih stavite na papir, vidite da ne postoji ekonomska opravdanost", kazao je.

Eminović je izjavio da su prošle godine odlučili da bude dostupna samo za grupne, organizovane posjete. Istakao je da su o tome isticali obavijest u blizini same Bijele tabije, ali da ju je uvijek neko iznova sklanjao. Naveo je da ta obavijest postoji na zvaničnim web stranicama.

"Primjerenije bi bilo da upravlja neka druga ustanova"

Prema njegovim riječima, tu je sadržana informacija da su grupne posjete moguće sa najmanje deset osoba i najavom najmanje 48 sati ranije.

Ponovio je da se isključivo vode tržišnim principima te da su se zbog toga odlučili na isključivo grupne posjete za Bijelu tabiju. Smatra da bi bilo primjerenije da ovakvim građevinama upravljaju neke druge ustanove, poput muzeja, a ne javna preduzeća. Također je podsjetio da je Javno preduzeće Sarajevo prvenstveno osnovano kao komunalno preduzeće.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istakao je da ovo preduzeće upravlja i Vijećnicom i žičarom te da je odgovorno i za kasarnu Jajce.

Čitatelji Klix.ba također su se požalili da nisu mogli posjetiti ni Žutu tabiju, ali koja nije odgovornost navedenog preduzeća. Općini Stari Grad Sarajevo, na čijoj teritoriji se nalazi Žuta tabija, u petak, 13. augusta, poslali smo upit o tome da li je tačan ovaj navod i, ako jeste, šta je razlog za to. Po dobijanju odgovora, objavit ćemo ih na našem portalu.