BiH
0

BiHAMK postao član Evropske povelje o cestovnoj sigurnosti

FENA
Povodom 7. februara, Dana Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), danas je u Sarajevu potpisana Evropska povelja o cestovnoj sigurnosti čime je BIHAMK postao prvi član te povelje iz BiH.

Stavljanjem potpisa na Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti BIHAMK udružuje snage s više od 900 potpisnika radi unapređenja cestovne sigurnosti u Evropi da bi se spasilo 25.000 ljudskih života godišnje i smanjila smrtnost uzrokovana saobraćajnim nesrećama za 50 posto u EU do 2010. godine.

-Drago nam je da smo u mogućnosti pružiti doprinos naporima koje Evropska komisija ulaže u borbi za adekvatan odgovor pred jednim od najvećih izazova današnjice, borbi za prevenciju gubitka hiljade ljudskih života unapređenjem nivoa sigurnosti cestovnog saobraćaja Evrope, izjavio je na svečanosti potpisivanja predstavnik upravnih organa BIHAMK-a Rasim Kadić.

Broj od 40.000 saobraćajnih nezgoda godišnje ili 109 nezgoda koje se dese svaki dan, 12.000 povrijeđenih i 430 poginulih na cestama BiH, bili su snažan motiv za BIHAMK da se priključi inicijativi Evropske komisije.

Odajući priznanje BIHAMK-u, direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić istakao je da je potpisivanje ove povelje dobra poruka iz BiH da se pridružuje aktivnostima iniciranim u EU da bi se smanjio broj povrijeđenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama i povećala opća sigurnost na cestama.

Ovim članostvom BIHAMK se obavezuje da će u naredne tri godine provoditi različite akativnosti unapređenja cestovne sigurnosti u BiH (predavanja, projekt promocije sigurne vožnje, saobraćajno preventivne akcije itd.).

Predstavnik Delegacije Evropske komisije Ferdinand Kopp uručio je Evropsku povelju o cestovnoj sigurnosti na potpisivanje generalnom sekretaru BIHAMK-a Elmedinu Bajramoviću.