BiH
402

Bihaćko šetalište ukrašeno kišobranima: Sutra počinje "Jesen na Gelenderima"

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji udruženja ABC, i ove godine u Bihaću će se održati manifestacija pod nazivom "Jesen na Gelenderima", a koja ima za cilj oživjeti tradicionalno druženje u Gradskom parku u Bihaću, odnosno na nekadašnjem kultnom okupljalištu građana Bihaća – Gelenderima.

Ova manifestacija treba poslužiti kao primjer u smislu podizanja kulturne i ekološke svijesti građana, posebno onih najmlađih, a nastoji povratiti značaj jednog od kultnih bihaćkih okupljališta.

Naime, Gelenderi su nekad bili okupljalište mladih, sretnih i nesretnih, muzičara, tekstopisaca i umjetnika, a cilj događaja je vratiti građane Bihaća u park i potaknuti ih na druženje.

"Festival se sastoji prvenstveno od društveno-korisnog rada prema zajednici. U tom kontekstu, Vijeće učenika Gimnazije Bihać sutra će, zajedno sa drugim građanima i volonterima, uređivati zapušteno dječije igralište koje se nalazi u Aleji, zasaditi čemprese, a pripadnici "Sile nebeske" će se potruditi da u Aleji ne ostane nijedan komadić otpada. Bihaćki StreetArt umjetnici oslikat će vanjski dio zida stadiona Jedinstva tematskim muralom pod nazivom "Bihać pamti", koji će biti najveći na kantonu i to dužine 25 metara. U suštini, čitav sutrašnji dan bit će ispunjen društveno-korisnim aktivnostima, dok ćemo se navečer preseliti u Gelendere, gdje ćemo održati program za naše starije generacije koje su se tu nekada družile. Zaplesat će se valcer, muzikom će nas zabaviti bend Boje noći i bihaćki tamburaši, a cilj nam je da plešemo cijelu noć uz topli čaj, kuhano vino i pečene krajiške kobasice", kazao je za Klix.ba Armin Amidžić iz Udruženja ABC.

Već danas, park je ukrašen kišobranima raznih boja, koji su dali poseban ugođaj Gelenderima i obradovali brojne šetače.

Manifestacija "Jesen na Gelenderima" ima tendenciju prelaska u festival koji bi se događao svake godine početkom jeseni, a organizatori su pozvali sve građane da im se pridruže u petak tokom dana u Aleji, a tokom noći na Gelenderima.

"Budite dio jesenje bajke kao nekad, a sada i ubuduće", poručuju za kraj.