BiH
0

BiH u Evropskoj uniji nakon 2013.

NINA
Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora vjerojatno će biti uzete u razmatranje za članstvo u Evropskoj uniji nakon 2013., ali bez obzira na to, sve tri zemlje mogu potpisati Sporazum o stabilizaciji i priključenju do 2007., osiguravajući tako zajedničko učlanjenje u Uniju, procjene su bečkog Instituta za međunarodne privredne studije.

Taj institut Hrvatsku smatra vjerojatnom članicom EU-a do 2008. ili 2009., dok se očekuje kako će euro zamijeniti hrvatsku kunu do 2010. ili 2012. Procjena je dio izvještaja instituta o zemljama u tranziciji.

Početkom sljedeće godine Hrvatska će započeti pregovore s EU-om o prijemu, ali se smatra nerealnim priključenje Uniji 2007. zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. Hrvatska privreda je na istoj razini kao i u zemljama u tranziciji koje su u EU ušle 1. maja ove godine, i ona je najrazvijenija zemlja u jugoistočnoj Evropi, zaključuje se u izvještaju instituta.

Makedonija ima razumne izglede za prijem do 2013. pod uvjetom da započne pregovore 2006. ili 2007.

Sofija je već završila svoje pregovore s Bruxellesom, dok bi Bukurešt razgovore mogao zaključiti do konca ove godine te će, ako se taj raspored održi, i Rumunjska i Bugarska biti na putu priključenja EU 2007., kako je i planirano.

Međutim, kašnjenje koje pogađa Rumunjsku također bi moglo imati utjecaj i na Bugarsku, budući da EU te dvije zemlje tretira kao “paket sporazum”, ističe se u izvještaju.

Nakon ulaska u Uniju, sve nove članice sučeljavaju se s uvođenjem eura. Prema izvješću instituta, zemlja s najboljim prognozama za brzo uvođenje eura je Bugarska koja bi svoju nacionalnu valutu mogla zamijeniti eurom do 2009.