BiH
0

BiH tranzitna ruta za ilegalne migrante, a postaje interesantna i kao destinacija

FENA
Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od tranzitnih ruta za ilegalne migrante, iako je proteklih sedam godina učinila značajan napredak na izgradnji sistema upravljanja imigracijama.

To je potvrdio i šef Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je jedan od učesnika dvodnevnog samita o BiH na kojem se razgovara o saradnji u oblasti imigracija, a koji je počeo danas u Sarajevu.

Ilegalni migranti koji se otkrivaju na području BiH u toku operativne obrade potvrđuju da je naša zemlja još tranzitna ruta, ustvrdio je Mektić.

On ukazuje i na činjenicu da BiH po osnovu readmisije prihvata određeni broj stranaca od susjednih zemalja, najviše od Hrvatske i Slovenije, što znači da su ti ilegalni migranti u ove zemlje ušli iz BiH.

-U odnosu na prije nekoliko godina, značajno se smanjio broj osoba koje prihvatamo po osnovu readmisije, a povećao broj onih koje otkrivamo u BiH kao ilegalne migrante, izjavio je Mektić novinarima.

Kako je naveo, nova je činjenica i da BiH postaje interesantna i kao destinacija. U posljednje vrijeme se svakodnevno otkrivaju strani državljani koji ilegalno ulaze u BiH i ovdje ostaju, a neki se čak i zapošljavaju nacrno.

Nadležne institucije u BiH preduzimaju sve mjere protiv pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge smještaja i boravka ovim osobama, te vrše udaljenje ovih stranaca iz BiH.

Najveći broj ilegalnih migranata koji se otkrivaju u BiH su još uvijek iz Albanije, s Kosova, te iz nekih afroazijskih zemalja. Također, značajan je broj kineskih državljana koji nakon ulaska u BiH traže način i da ostanu.

Na planu suzbijanja ilegalnih migracija nadležne službe u našoj zemlji preduzimaju svakodnevno konkretne operativne aktivnosti, dodaje Mektić. U toku su i određene akcije na regionalnom nivou, a neki rezultati u pogledu hapšenja i razotkrivanja ilegalnih puteva su u toku.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, koji je otvorio samit, potvrdio je također da je BiH ostvarila značajan napredak na planu suzbijanja ilegalnih migracija. Uspostavljen je zakonski i institucionalni okvir, ali je potrebno njihovo usklađivanje s evropskim standardima.

-Kada BiH potpiše s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju preuzet će obaveze da primjenjuje standarde u oblastima viznog režima, kontrole granica, azila i imigracija, te sprječavanja i kontrole ilegalnih migracija, ustvrdio je Sadović.

Stoga je naglasio značaj saradnje sa svim institucijama i organizacijama iz EU i regije koje se bave ovim pitanjima, jer rezultata neće biti bez zajedničke saradnje svih na ovom planu.

Samit o BiH organiziralo je Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Sekretarijatom Konferencije generalnih direktora imigracionih službi (GDISC), čije su članice zemlje EU, Island, Norveška, Švicarska, te zemlje kandidati.

Iako BiH još nije stalna članica ove konferencije, skup u Sarajevu je koristan radi razmjene iskustava u ovoj oblasti i dogovora o budućoj saradnji.

Pored predstavnika nadležnih institucija i službi iz BiH, samitu prisustvuju predstavnici Bugarske, Češke Republike, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Holandije, Poljske, Makedonije, Slovenije, Švedske, Slovačke i Velike Britanije.