Brisel
2

BiH pristupa programu zajednice "Evropa za građane"

FENA
Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Igor Davidović potpisao je danas u Briselu Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom o pristupanju BiH programu zajednice "Evropa za građane“.

U ime Evropske komisije Memorandum je potpisao generalni direktor Direkcije za komunikacije Evropske komisije Gregory Paulger, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program "Evropa za građane“ ima za cilj približavanje ideja Evropske unije njenim građanima te promoviranje aktivnog uključivanja građana u proces evropskih integracija.

Potpisivanjem ovog memoranduma predstavnici lokalnih vlasti, nevladine organizacije, udruženja građana i drugi pravni subjekti u Bosni i Hercegovini stječu pravo da učestvuju u javnim pozivima u okviru tog programa već od septembra ove godine.

Program, čiji je budžet 215 miliona eura, je počeo 2007. godine i trajat će do 2013. godine. U njemu učestvuju zemlje članice EU, zemlje kandidati za članstvo u EU, kao i zemlje koje su u procesu približavanja EU.