BiH
679

UŽIVO / BiH pod vodom: Građane čeka još jedna neizvjesna noć

Klix.ba
Prijedor
Doglodi (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Četvrti dan građani BiH vodili su mučnu i očajničku bitku protiv prirodne nepogode koja je pogodila našu zemlju. Najteža situacija je bila u Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Brčkom i cijelom Posavskom kantonu. Nasip na Batakoviću na rijeci Savi, nedaleko od Bijeljine, je popustio i najmanje 10.000 ljudi mora biti hitno evakuisano.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić je objavio da prema zvaničnim informacijama u tom entitetu ima 16 smrtno stradalih osoba, iako gradonačelnik Doboja Obren Petrović tvrdi da je broj pronađenih tijela u njegovom gradu veći. Zvaničnici FBiH nisu objavili zvanične podatke o smrtno stradalima.

Bosanski Šamac je jedan od gradova u BiH koji je danas bio najviše ugrožen poplavama. Grad je od jutra sasvim poplavljen, a dubina vode na pojedinim mjestima iznosi dva metra. Građani su u velikom strahu i neizvjesnosti, a oko 400 ih je napustilo svoje domove, rekao je u kratkom i dramatičnom razgovoru za portal Klix.ba načelnik Savo Minić.

Veliku bitku protiv vodene stihije vode građani Bijeljine. Danima su pokušavali zaštititi svoj grad i okolna mjesta postavljajući nasip na Batakoviću, ali je voda probila nasip. Brojna sela i gradovi su u velikoj opasnosti.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je nasip na Batkoviću na rijeci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija stanovništva. Grad BIjeljina je pod vodom i građanima je potrebna hrana, pitka voda, ćebad i osnovne namirnice.

Pripadnici Civilne zaštite, vojska i građani spašavaju nasip u Posavskom kantonu već danima, ali voda je došla do nasipa. Uporni građani vode bitku sa Savom, ali ne znaju koliko će još uspjeti da se brane. Očekuje ih neizvjesna noć, potvrdio je za Klix.ba direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.

"Mi vodimo rat za nasip, kod nas neće ostati ni milimetar suhog ako se izlije rijeka Sava, voda će ići preko krovova zgrada. Zamislite šta bi bilo da se širina od deset kilometara kolika je Sava sruči na ovako malo područje", upozorava Ilija Jeziđić, rukovodilac CZ Posavskog kantona.

Kritična je situacija i u Brčkom. Maksimalno je angažirano ljudstvo na pojačanju i izgradnji zečijih nasipa. Upitno je da li će sve što se radi i svi napori uspjeti sačuvati ne samo ovaj dio Distrikta nego i cijelu Posavinu od poplava.

Na području Prijedora poplavljeno je gotovo pet hiljada domaćinstava. Vodostaj Sane je, po procjeni, 600 centimetara ili za 180 centimetara iznad kritične tačke.

Situacija na području Unsko-sanskog kantona i jutros je teška, ali ipak nešto bolja nego jučer. Sanski Most i Ključ, koji su najviše pogođeni poplavama, i danas su pod vodom, međutim ohrabruje informacija da su Sana i Sanica u opadanju.

Obilne padavine prouzrokovale su brojne probleme za građane Bosanskog Novog, grada koji se nalazi između dvije rijeke, Sane i Une. Prema informacijama Civilne zaštite USK, plimni val prijeti i Bosanskoj Krupi.

Klizište u tuzlanskom naselju Crvene Njive prijeti da uništi sve kuće i imanja. Većina stanovnika je evakuisana.

U problemima su i dalje stanovnici Vareša, koji je u potpunoj saobraćajnoj izolaciji, a dodatni problem prave klizišta koja su se aktivirala.

U novim aktiviranjima klizišta na području banovićke općine potpuno su uništene tri kuće, a više porodica je iseljeno iz svojih domova zbog opasnosti.

Stanje u Kantonu Sarajevo se stabilizuje, a voda se povlači sa lokaliteta koji su u proteklim danima bili poplavljeni.

SItuacija u Maglaju, jednom od gradova koji je najviše pogođen poplavama, se smiruje. Voda se povlači, ali su u nekim mjestima aktivna klizišta.

Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić je za Klix.ba kazao da se voda sa ulica manje-više povukla.

"U nekim ulicama još ima vode, ali je situacija puno bolja. Sada nastojimo ispumpati vodu iz bitnijih objekata, kao što je Dom zdravlja. Nedostaje nam lopata, čizama i goriva, ali bi goriva trebali ubrzo dobiti. Angažovali smo mašine koje raščišćavaju grad i predstoji nam ogroman posao. Voda je nanijela dosta balvana i smeća po gradu. Sa nekim dijelovima maglaja putna komunikacija je još uvijek nemoguća", kaže Mustabašić.

Situacija u Zavidovićima jutros je puno bolja u odnosu na jučerašnji dan. Voda se povukla s ulica, međutim najveći problem za ovu općinu su klizišta koja ugrožavaju čitava naselja.

Na području Srebrenice situacija se smiruje. Ekipa civilne zaštite su na terenu i obilaze najugroženije stanovnike snabdijevajući ih pitkom vodom i hranom.

Alarmantna je situacija u Željeznom Polju. Zbog velikih poplava ali i opasnosti od klizišta mještani sela u Željeznom Polju čitavu noć su proveli u neizvjesnosti, a od jutros je počela evakuacija i mještana sela Biljevina.

Mještani sela Kolići i Bistrica u blizini Bistričaka u Zenici, koji su jučer bili u očaju i tražili spašavanje, evakuirani su jutros helikopterima koji nastavljaju nadlijetati ovu regiju.

Iz zeničke kasarne, u kojoj se nalazi 250 spašenih osoba, apeluju na dostavljanje medicinske opreme jer novi evakuisani stižu svakih 20 minuta.

Poslije još jedne besane noći za Banjalučane situacija je danas konačno malo povoljnija. Vodostaj rijeke Vrbas je smanjen i voda se povukla na mnogim mjestima.

Spasilačke ekipe uz pomoć helikopterskih timova Oružanih snaga BiH nastavljaju evakuisati ugroženo stanovništvo.

Zbog poplava, odrona ili potonuća kolovoza, zatvoreni su brojni putni pravci u našoj zemlji.

Više informacija o poplavama možete naći ovdje.

Ako imate informacije o ugroženim područjima ili fotografije poplava i odrona, pošaljite nam ih na [email protected] ili na Facebook.