BiH
18

BiH ostaje bez plina zbog ukrajinskog duga Rusiji!

Piše: Am. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Domaćinstva i poslovni objekti u BiH dugoročno bi mogli ostati bez plina nakon što je ruska kompanija Gazprom obustavila isporuku ovog energenta Ukrajini, rekao je u izjavi za Klix.ba Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

BBC prenosi da je Rusija obustavila isporuku plina Ukrajini, jer su propali pregovori dvije zemlje o naplati ukrajinskog duga u iznosu od 4,5 milijardi dolara.

"Distribucija plina u našu zemlju svedena je na nulu", rekao je ukrajinski ministar energije Yuri Prodan.

Kompanija Energoinvest je nosilac ugovora o nabavci ruskog plina za BiH, a direktor ovog preduzeća, Enes Čengić, u razgovoru za Klix.ba ističe da se BiH u potpunosti snadbijeva putem plinovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

"Kratkoročno se mogu kupiti određene količine plina na evropskom tržištu koje su uskladištene u njihovim rezervoarima, po većoj cijeni. Ali to nije rješenje za godinu dana. Ako nema dotoka plina iz Ukrajine, onda ćemo i mi osjetiti posljedice. Dugoročno rješenje bi bilo izgradnja novih plinovoda u narednih pet godina, jer trenutno na duže staze alternativnih izvora nema", rekao je Čengić za Klix.ba.

Dodao je da je naredne sedmice planiran sastanak predstavnika Energoinvesta i BH Gas sa zvaničnicima mađarske kompanije E.ON, kako bi se razgovaralo o kratkoročnom rješenju otkupa plina od ove kompanije.