vijesti
7

BiH do juna mora donijeti državni zakon o gasu, inače slijede sankcije

Piše: E. Gorinjac
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosna i Hercegovina je preuzela niz obaveza ulaskom u Energetsku zajednicu, ali slabo šta je ili gotovo ništa, nije ispunila. Našoj zemlji je vrlo jasno naloženo da pitanja iz oblasti gasa i gasifikacije mora urediti na državnom nivou. To još nije učinila i evidentno je da postoje opstukcije s ciljem da ova oblast ne bude uređena na državnom nivou.

Kada je pristupila ovoj organizaciji BiH se obavezala da će urediti i svoje zakonodavstvo. Prva i osnovna stvar je da mora biti donesen zakon o gasu na državnom nivou. Do sada je to opstruirano iz bh. entiteta RS.

Tokom protekle godine našoj zemlji je nekoliko puta zaprijećeno da će snositi posljedice u smislu isključenja iz Energetske zajednice te da će dobiti zabranu izvoza električne energije. BiH ima novi rok.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice je 24. oktobra 2013. godine jasno kazalo da BiH krši obaveze u gasnom sektoru, koje je preuzela Sporazumom o energetskoj zajednici. Na sastanku ministara Energetske zajednice u januaru ove godine u Briselu predstavnici BiH su se složili da BiH mora hitno uskladiti svoje zakonodavstvo sa Sporazumom. Kako bi BiH mogla ispuniti međunarodne obaveze kao potpisnica Sporazuma, svi učesnici ovog sastanka su se složili da relevantni glavni akteri moraju tijesno sarađavati i koordinisati svoje aktivnosti. Tom prilikom su organi vlasti naše zemlje pozvani još jednom da poštuju preuzete obaveze i da juna 2014. godine usvoje relevantne zakonske akte.

Moguće su sankcije za BiH

U slučaju da BiH ne ispuni date obaveze do juna ove godine, Sekretarijat Energetske zajednice će se odlučiti na sankcije prema našoj zemlji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nedavno je izjavio da da će naša zemlja izvijestiti Sekretarijat Energetske zajednice o aktivnostima koje je provela na implementaciji odredaba Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u domenu prirodnog gasa.

Stav Federacije je od ranije poznat, a to je da BiH treba dobiti zakon o gasu na državnom nivou, kao i energetsku strategiju. U ministarstvu energetike FBiH su stava da energetska strategija treba postojati na nivou BiH, a ne da se prave posebne entitetske i da se onda usklađuju u jednu na državnom nivou.

U BiH ne postoji regulatorno tijelo za pitanja gasa na državnom nivou, ne postoji adekvatno pravno, funkcionalno ni knjigovodstveno razdvajanje niti u jednom entitetu, ne postoji adekvatno definisana i objavljena mrežna tarifa, kao ni otvoreno tržište u skladu sa rokovima iz Direktive 2003/55/EC kao ni različit tretman državnih i graničnih prenosa gasa.

Bez obzira na pokušaje da se izbjegne donošenje propisa u ovoj oblasti na državnom nivou, na kraju će BiH to morati uraditi. Stručnjak iz ove oblasti i bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević ranije je za Klix.ba kazao da je obaveza usvajanja državnog zakona o gasu nešto od čega Energetska zajednica neće odustati.

"Odgovorno tvrdim da je BiH preuzela obavezu za donošenje zakona na državnom nivou, bez obzira na tvrdnje iz RS-a. Na kraju krajeva bio sam aktivni učesnik 10 godina u toj priči i znam kakvu smo obavezu preuzeli i da je moramo ispuniti. Ne možete preuzeti obavezu i praviti se nemušti, govoriti nismo, nego šta nego smo preuzeli", izjavio je ranije Bečarović.

Entiteti rade odvojeno na svojim projektima vezanim za gas, a sve na štetu države. Planovi razvoja energetskog sektora BiH predviđaju značajan porast potrošnje gasa u narednih deset godina. Iako nadležni organi vlasti iz oba entiteta preduzimaju niz aktivnosti na razvoju projekata gasne infrastrukture, izostaje koordinacija, a sve se radi u korist individualnih interesa entiteta, a ne države kao cjeline.

Sekretarijat Energetske zajednice i dalje nudi tehničku podršku BiH kako bi lakše ispunila svoje obaveze. Međutim, nadležni organi vlasti BiH ne preuzimaju obavezu niti daju eksplicitnu političku podršku u smislu usklađivanja zakona o gasu sa ovim zahtjevima.

Nemamo zalihe gasa

Što se entiteta tiče, 2007. godine je definisan osnovni zakonski okvir zahvaljujući Zakonu o gasu Republike Srpske i Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede Federacije BiH. Nakon toga je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH pripremilo Nacrt zakona o gasu koji još nije usvojen. U navedenim zakonima nije definisano regulatorno tijelo na državnom kao ni federalnom nivou unutar ovlasti tog entiteta.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske ima nadležnost nad ovim sektorom, dok je u FBiH za ove poslove zaduženo nadležno ministarstvo. Postojeća regulativa nije u potpunosti usklađena sa obavezama BiH koje proizilaze iz Sporazuma o energetskoj zajednici (ECT). Prema Sekretarijatu Energetske zajednice (ECS), BIH nije uspjela provesti nijedan od tri zakona o gasu koje je prema Sporazumu bila obavezna provesti.

Podsjetimo, BiH nije ispoštovala odredbe Direktive 2003/55EC i Uredbe (EC) br. 1775/ 2005. Ministarsko vijeće Energetske zajednice poziva BiH ne samo da u potpunosti ispuni uslove iz Drugog energetskog paketa EU-a, nego da odmah uzme u obzir ispunjavanje odredbi iz Trećeg energetskog paketa EU-a koje je BiH u obavezi ugraditi u svoje zakonodavstvo do početka 2015.

Kao što je poznato, BiH nema svoju proizvodnju gasa, terminal za tečni prirodni gas niti podzemna skladišta. U BiH se isporučuje isključivo ruski gas kroz jedinu ulaznu tačku preko interkonektora sa Srbijom. U slučaju da BiH ne bude mogla dobiti gas na taj način iz bilo kojeg razloga, ostat će bez snabdijevanja. Takva situacija je i uzrok što je BiH među tri evropske zemlje koje plaćaju najvišu cijenu ovog energenta, jer je stopostotno zavisna o ruskom dobavljaču Gazpromu, o čemu smo već pisali.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije uputio je pismo liderima evropskih država nedavno, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune. U slučaju da dođe do toga, BiH je jedna od zemalja koje će najgore proći, jer nema alternativu i zalihe.