BiH
0

BiH: Od 1. septembra pojednostavljen vizni režim sa Češkom Republikom

FENA
Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine je notom Ambasade Češke Republike u Sarajevu obaviješteno da se od 1. septembra ove godine pojednostavljuje vizni režim sa ovom zemljom.

U noti se kaže da su nosioci pasoša Bosne i Hercegovine izuzeti od potrebe obezbjeđivanja tranzitne vize prilikom putovanja preko teritorije Češke Republike u slučaju kada već posjeduju "važeću vizu neke od zemalja potpisnica šengenskog sporazuma do 90 dana (sa oznakom tipa C ili B) ili viza neke od zemalja članica EU sa izuzetkom Velike Britanije i Irske, saopćeno je iz danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tranzitnu vizu nije potrebno obezbijediti niti u slučajevima kada se posjeduje dugotrajna viza (sa oznakom tipa D) Islanda, Norveške ili neke od zemalja članica Evropske unije (sa izuzetkom Velike Britanije i Irske) ili kada se posjeduje boravišna dozvola Islanda, Norveške, Švajcarske, Lihtenštajna ili neke od zemalja članica Evropske unije (sa izuzetkom Velike Britanije i Irske). Bezvizni tranzit važi u periodu važenja navedenih viza ili dozvola, a maksimalni period tranzita ograničen je na pet dana.

U slučaju putovanja u Češku, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH da se o detaljima ove odluke informišu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Češke Republike.