Michael Tatham
0

'BiH ne smije postati otok usred integriranog Balkana'

FENA
Za Bosnu i Hercegovinu je mnogo bolje da prihvati trend pridruživanja Evropskoj uniji, koji su pokrenuli njeni susjedi, nego da postane otok izvan EU usred integriranog Balkana, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za internetsku stranicu www.reci.ba britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Tatham.

Ambasador Tatham je istaknuo da odredište može izgledati daleko u ranim fazama procesa pristupa Evropskoj uniji, ali da snažna politička volja, zajedno s odlučnim reformskim naporima, može skratiti taj put.

  • Zemlje koje pretendiraju na članstvo treba da budu beskompromisno fokusirane na odredište i na završetak svih reformi koje su potrebne da se tamo stigne - rekao je Tatham.

U intervjuu za www.reci.ba britanski ambasador je naglasio da je činjenica da 80 posto građana BiH podržava priključenje „ohrabrujuća“, kao i to da sva tri konstitutivna naroda u BiH snažno podržavaju put BiH ka EU.

Izrazio je uvjerenje da će BiH imati velike koristi od članstva u EU, do kojeg će doći na kraju procesa.

  • Prilike za ekonomski razvoj su mnoge veće kad ste dio ogromnog jedinstvenog tržišta Evropske unije. Članstvo u Evropskoj uniji će osigurati najbolji mogući kontekst za saradnju zemalja Balkana i prevazilaženje naslijeđa sukoba iz devedesetih. Također smatram da će uključivanje u evropske integracijske strukture u značajnoj mjeri poboljšati sigurnost BiH - zaključio je Tatham.