Zemlje regije napredovale
0

BiH nazadovala u transparentnosti finansiranja političkih stranaka

FENA
Bosna i Hercegovina 2002. i 2003. godine je prednjačila u regionu kada je u pitanju transparentno finansiranje političkih stranaka, a od tada sve zemlje su napredovale u toj oblasti dok je BiH nakon izmjena zakona usvojnih 2012. godine nazadovala.

Ovo je rečeno na regionalnoj konferenciji posvećenoj finansiranju političkih partija koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala BiH (TIBiH).

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić podsjeća da je izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija BiH koje je usvojila Parlamentarna skupština, između ostalog, povećan limit donacija strankama, a nivo odgovornosti je smanjen, dok je oslabljena kontrola nad sredstvima stranka.

Kako bi ovo bilo promijenjeno potrebno je izmijeniti zakonodavstvo, pojašnjava Đikić, podsjećajući da je TIBiH upozoravao na manjkavosti zakona kada je bio pred poslanicima i delegatima domova Parlamentarne skupštine BiH, ali amandmani koji bi povećali transparentnost nisu usvojeni.

"Sada se ne moraju objaviti imena donatora. Navedite mi jednu osobu koja će uplatiti 50.000 KM nekoj političkoj partiji u BiH zato što voli tu stranku. Kada nađete pravno lice koje donira takav iznos znat ćemo šta da očekujemo u narednom periodu", ističe Đikić.

Šefica Službe za reviziju finansijskih izvještaja političkih partija Centralne izborne komisije BiH Hasida Gušić ipak kaže da je ova oblast na zadovoljavajućem nivou, dodajući da je CIK osim zakona, podzakonskim aktima uredio ovu oblast. Međutim, kada su u pitanju ovlasti CIK-a one bi mogle biti i nešto veće.

Kao jedan od problema je istaknula da ova služba dobro uradi svoj dio posla i izradi izvještaj o reviziji koji daje na uvid javnosti te za političke stranke za koje se utvrdi da su kršile zakonske odredbe CIK donese odluke o sankcioniranju ili novčanu kaznu ili administrativnu mjeru kojom se političkim strankama uskraćuje pravo za kandidiranje na narednim izborima.

Međutim stranke kojima je izrečena sankcija imaju pravo žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, što većina koristi kao pravni lijek. Nakon žalbe Sud BiH određene odluke poništi, dok za određene utvrdi da nisu osnovane.

Bojana Medenica iz Transparentnosti Srbija napominje da je Republika Srbija također 2011. godine dobila novi zakon o finansiranju političkih partija, ali je on donio određena poboljšanja budući da dotadašnji zakon nije predviđao kazne i prekršaje, a novi zakon je osim toga dao i nove brojne ovlasti Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kada je u pitanju situacija u Republici Hrvatskoj, Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatska ističe da je u toj zemlji Zakon o finansiranju političkih aktivnosti predizbornih kampanja zaokružio ovo područje te su rizici od korupcije na niskom nivou.

"Imamo dva neovisna tijela koja kontroliraju finanisiranje stranka to su Državno izborno povjerenstvo i Državni ured za reviziju, a tu je i Porezna uprava, dok je također uspostavljan i dobra saradnja s policijom u tom smislu", kazao je novinarima Petrović.

Izrazio je nadu ipak da se i u svim zemljama u regiji ulaže trud da "izborna utakmica" bude što korektnija, ali je ocijenio da u Hrvatskoj za sada najbolji uvjeti za to.

Današnja konferencija imala je za cilj da se uporede iskustva zemalja u regionu kada je u pitanju ova oblast, nivo transparentnosti i zakonski okviri jer se trenutno u zemljama regiona implementira međunarodni projekat koji ima za cilj istraživanje transparentnosti finansiranja političkih partija.