BiH
0

BiH konačno dobiva zakon o zaštiti životinja

FENA
Nakon što uskoro bude usvojen zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Bosna i Hercegovina će biti jedna od zemalja Evrope u kojima se pridaje velika pozornost zaštiti životinja. Prijedlog zakona priredila je radna grupa Ureda za veterinarstvo BiH zajedno s dr. Karolinom Schollermeyer, savjetnicom u TWINNING projektu.

Prijedlog zakona proslijeđen je i Kraljevskom udruženju za sprečavanje okrutnosti nad životinjama (RSPCA) iz Velike Britanije, koja ga je ocijenila pozitivnim te dala određene preporuke, a komentari o njemu zatraženi su od udruga za zaštitu životinja diljem BiH.

No, dok će zakon jasno utvrditi kako u BiH bolje zaštititi životinje, bh. centri za socijalni rad, kao i ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, upozoravaju na stalna i surova kršenja dječijih prava i diskriminaciju.

Sudeći po prijedlogu zakona koji će uskoro biti proslijeđen Vijeću ministara, životinje u BiH trebale bi da budu itekako zaštićene.

Naime, osim jasno naznačene zabrane ubijanja životinja bez razloga, nanošenja boli i patnje, između ostalog, zabranjeno će biti mučenje, ozljeđivanje ili ubijanje životinja tokom snimanja filmova ili reklamnih poruka, upotrebljavanje životinja kao mamaca u lovu, odstranjivanj njihovih glasnica, skraćivanje kljunova, bolno potkivanje kopitare, odstranjivanje pandži mačkama...

Iako još nije ni donesen, stručnjaci predviđaju da će zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH povećati cijene mesa zbog novih zakonskih odredbi.

Predviđena je posebna zaštita životinja pri klanju te da se životinja smije klati samo ako je prije nego što iskrvari bila omamljena, osim ako se radi o posebnom postupku klanja određenim vjerskim obredom ili ako je životinja u agoniji.

Omamljivanje će morati izvoditi posebno kvalificirana osoba, a prijedlog zakona donosi i jasne odredbe ponašanja prema životinjama u znanstvenim istraživanjima, zoo-vrtovima, cirkusima, napuštenim životinjama, ali i divljim životinjama.