BiH
0

BiH još nema problema s nestašicom vode

FENA
Javno poduzeće "Vodno područje slivova Jadranskog mora" oglasilo se danas priopćenjem za javnost u povodu Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod motom "Borba s nestašicom vode".

U tom poduzeću smatraju da se BiH trenutačno ne suočava s problemom nestašice vode, ali upozoravaju da trend razvoja nije optimističan u tom pogledu obzirom da su prisutne pojave iscrpljivanja ili prekomjernog zagađivanja izvorišta, nemarnog odnosa prema gubicima vode te prevelike potrošnje.

BiH provodi značajne promjene u sektoru voda, a u skladu s EU direktivama koje se odnose na vode, prvenstveno na Okvirnu direktivu za vode, Konvenciju o zaštiti rijeke Dunav i Mediteranski akcijski plan, stoji u priopćenju.

U tom poduzeću smatraju da je za takve promjene potrebno organizirati upravljanje vodnim resursima na riječnom bazenu i to primjenom principa integralnog upravljanja vodama, te spriječiti dalje pogoršanje voda i dostići 'dobar status' voda.

Zbog toga je i usvojen novi zakon o vodama kojim se prenosi princip EU legislative o vodama u oba entiteta, odnosno organizira upravljanje vodama na razini riječnog bazena, a jedan od izazova u sektoru voda je i sudjelovanje javnosti, stoji u priopćenju.