Krug 99 o tekovinama ZAVNOBiH-a
0

'BiH je monster-država kakva ne postoji nigdje na svijetu'

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" održala je danas u Sarajevu sesiju o temi "Bosna i Hercegovina na temeljima ZAVNOBiH-a?".

Uvodničar današnje sesije bio je prof.dr. Tomislav Išek, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je naglasio da je značaj ZAVNOBiH-a historijski za BiH.

Naime, tada su predstavnici BiH svojom voljom, prvi put u historiji, odlučivali o statusu BiH iako je još od 10. stoljeća BiH povijesna kategorija.

"Rekao bih da se na 25. novembar, dan Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, treba podsjećati, a da se naročito na to trebaju podsjećati oni koji su BiH pokušali ukloniti sa međunarodne zajednice", kazao je Išek.

Dayton nije historijska kategorija

Podvukao je da je međunarodna zajednica jedna od onih koji su pokušali ukloniti BiH, a ujedno je i kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji za profesora Išek nije historijska kategorija.

Obraćajući se prisutnim intelektualcima Išek naglašava da je BiH danas monster-država kakva ne postoji nigdje na svijetu.

"Međunarodna zajednica i faktori koji vode politiku uime naroda nisu dorasli u ovom trenutku historijskom zadatku da reafirmiraju historijsku činjenicu, a to je da je BiH država koja ima svoj suverenitet i nezavisnost", dodao je Išek.

Naveo je i da su matematičke koalicije o kojima pregovaraju novoizabrani zvaničnici BiH, apsolutno nesaglasne s onim što se desilo na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Išek je dodao da u godinama koje su pred nama slijedi mnogo napora, znanja i pameti da bi BiH i njeni narodi došli pred vrata Evropske unije i da bi BiH postala ravnopravna članica. Tada će, kaže Išek, ove dileme koje sada postavljamo biti stvar prošlosti, ali to će riješiti tek buduće generacije.

Predsjednik "Kruga 99" prof.dr. Sulejman Redžić napomenuo je da je ZAVNOBiH ključni događaja iz kojeg su proizašli dokumenti na kojima je zasnovana današnja BiH.

Međutim, u današnje vrijeme veliko je pitanje implementacije tekovina ZAVNOBiH-a u postojećoj državnoj i političkoj infrastrukturi BiH, ističe Redžić.

Zgrada koja propada

Redžič je napomenuo da osim što se ZAVNOBiH politički ignorira u Republici Srpskoj, on se i neimplementira u cijeloj Federaciji BiH.

"Državne institucije se moraju konačno pozabaviti pitanjem ZAVNOBiH-a i njegove primjene na teritoriji cijele BiH kroz različite dijaloge", kaže Redžić.

Naveo je i da je politika u BiH drugačija i odnos prema ZAVNOBiH-u bi bio demokratskiji, ali kako to nije slučaj narod u BiH nema mogućnost da se odredi prema tome.

On je naglasio da se posebna pažnja treba posvetiti i zgradi u kojoj je održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH koja propada, a za čije obnavljanje se niko još nije zalagao.