BiH
0

BiH ima značajne rezultate na usklađivanju zakonodavstva sa zahtjevima Evropskog prava

FENA
Bosna i Hercegovina se može pohvaliti zapaženim rezultatima u oblasti harmonizacije svojih zakona s propisima Evropske unije, rečeno je danas u Sarajevu na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Usklađivanje zakonodavstva s acquis communautaire zemalja regiona".

Skup je organizirala Direkcija za evropske integracije BiH s ciljem razmjene informacija i iskustava između predstavnika zemalja regiona koje su na putu prema EU o ključnim pitanjima usklađivanja njihovih nacionalnih zakonodavstava s odredbama EU.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Amela Alihodžić ističe kako je proces preuzimanja acquis communautaire najkompleksniji i najdugotrajniji u cjelokupnom procesu evropskih integracija.

U ovoj oblasti BiH je postigla zapažene rezultate i prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nakon što zaključi ovaj sporazum, usklađivanje zakonodavstva postat će obaveza za našu zemlju.

-Nalazimo se u i obavezujućoj i dobrovoljnoj fazi zato što je Vijeću ministara 2003. godine donijelo odluku o procedurama u postupku usklađivanja zakonodavstva s propisima EU, naglasila je Alihodžić.

Acquis communautaire broji 110.000 stranica propisa objavljenih u Službenom glasniku Evropske komisije, a kada se prevedu radi se 300.000 stranica propisa.

Kako ističu u Direkciji za evropske integracije, iako je riječ o dugotrajanom procesu, BiH je već kroz ispunjavanje Studije izvodljivosti i Evropskog partnerstva harmonizirala značajan broj zakona sa zahtjevima evropskog prava.

Šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EC-a u BiH Konstantin Wobking naglašava, međutim, kako nije dovoljno samo preuzeti zakone EU već ih je nužno i implementirati.

Ocjenjuje također kako je BiH u ovoj oblasti uradila značajan dio posla, ali ukazuje i na obaveze koje će uslijediti nakon zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konferencija na kojoj su se okupili stručnjaci iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH organizirana je u saradnji s Taiexom (Tehnička pomoć i razmjena informacija).

Riječ je o programu pomoći EU koji pomaže državnim službenicima iz zemalja koje žele postati članice u usaglašavanju zakonodavstva s odredbama EU.