Stefano Sannino
0

"BiH ima istinsku šansu da krene naprijed"

FENA
Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Stefano Sannino okončao je višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete je održao niz konstruktivnih sastanaka s predstavnicima vlasti i liderima vodećih političkih stranaka u BiH o pokretanju procesa evropskih integracija u BiH u trenutku kada ostale zemlje u regionu ostvaruju napredak u ovom procesu.

Sannino je istaknuo da BiH ima istinsku šansu da ide u ovom pravcu te naglasio volju EU da pomogne u ovom procesu, saopćeno je iz Delegacije EU,

U razgovorima je podsjetio da je neophodna potpuna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma, usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da se što prije uspostavi državno tijelo za koordinaciju pomoći da bi se od BiH dobila vjerodostojna aplikacija za članstvo u EU.

Međutim, da bi se to ostvarilo i proces krenuo neophodno je uspostaviti vlast. S tim u vezi, Sannino je tokom susreta s predstavnicima političkih stranaka razgovarao o tome kako evropski program i proces evropskih integracija mogu pomoći i u formiranju vlasti i kako bi se održalo jedinstvo vlada u programu koji vodi ka EU.

Sannino je naglasio da BiH ima potencijal da uspije u svemu ako postoji politička volja.

Ukidanje viznog režima je jasan dokaz ove teze jer zahvaljujući provedenim reformama svi građani BiH sada mogu putovati u zemlje Schengen zone bez viza.

Evropska komisija je u potpunosti spremna podržati BiH na njenom putu ka EU. Značajna finansijska sredstva i stručna pomoć su na raspolaganju novim vlastima u njihovim naporima da provedu neophodne reforme, saopćila je Delegacija EU u BiH.