Milorad Dodik
0

"BiH defektna država i posljedica sistemske greške"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Bosna i Hercegovina "trajno defektna, podijeljena država, posljedica sistemske greške", odnosno "različitih koncepcija unutrašnjeg uređenja zemlje" a da se on zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Premijer Dodik je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da strani i bošnjački zvaničnici "nisu razumjeli ili namjerno neće da shvate" da mogući referendum o samostalnosti RS nije "akcija sračunata za rasturanje BiH", nego "reakcija ukoliko bilo ko pokuša da jednostrano ukine RS ili uruši status koji ona ima prema Dejtonskom sporazumu".

"U jednoj od te dvije varijante, referendum smatramo potpuno dozvoljenim demokratskim odgovorom za nasrtaje bilo koje vrste na RS. Mi se nikada nećemo odreći prava da odlučujemo o sebi", rekao je Dodik.

On je, međutim, istakao da "bilo kakav avanturizam s referendumom ne dolazi u obzir" i da za sada RS ima dovoljno kapaciteta da odbrani svoju "federalno-konfederalnu poziciju" u BiH.

Dodik je rekao da je politika vlasti u Banjaluci da na zajedničke organe BiH može biti prenijeta neka nadležnost samo pod uvjetom da RS ima koristi od toga.

Dodik je objasnio da u BiH ima "mnogo onih koji smatraju da je došlo vrijeme da pobijedi njihov koncept unitarne i centralizovane BiH, što nije ništa drugo do idealizovanje jedne od opcija koje su bile i u suštini rata".

"Oni, a riječ je o bošnjačkim političarima, ratni cilj pokušavaju da ostvare kroz priču o raznim reformama i jačanju evropskog kapaciteta BiH", rekao je premijer RS.

Dodik je, međutim, istakao da se njegova opcija zalaže za poštovanje izvornog Dejtona, a ne raznih "duhova Dejtona" na osnovu kojih je u ranijem periodu mijenjan izvorni sadržaj ovog međunarodnog dokumenta.

Premijer RS smatra da je najveća opasnost "koncepcija političkog islama koju kreiraju Islamska zajednica u BiH i njen poglavar reisu-l-ulema Mustafa Cerić".

Takva BiH bi brzo postala problem zapadne Evrope, "kakav su već postale države u kojima je islam dominantna ideologija i gdje politika ima karakter političkog islama".

-U takvoj, da kažem bosanskoj, državi, Srbi bi bili trajno ugnjetavani. Srećom, stvari u BiH ne zavise od jednog čovjeka, ma ko on bio, i ne zavise samo od jednog naroda", kazao je Dodik.

On je objasnio da je zbog različitih viđenja unutrašnjeg uređenja BiH "očigledno da je ona trajno defektna zemlja", "podijeljena zemlja i dosad nije uspjela da nađe zajednički imenilac ni za jednu stvar koja bi u njoj okupila sva tri naroda".

Prema Dodiku, u BiH su "jedina konstanta stranci koji pokušavaju da od BiH naprave nešto što njima odgovara. A na šta to liči najbolje se vidi iz izjave njemačkog poslanika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Doris Pak da je BiH sjajno zamišljena, ali ne funkcioniše", dodao je.

Premijer RS je rekao da se slaže s tezom da BiH nije suverena i slobodna država. Na pitanje da li bi njegovo i smjenjivanje člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića išta promijenilo u BiH, Dodik je odgovorio da sve prinudne mjere za kojima su posezali stranci - od smjena do nametanja zakona i izmjena ustava - nisu eliminisale podijeljenost društva u BiH.

Dodik je, govoreći o položaju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije, ocijenio da "danas više nego ikad ranije treba jedinstven politički odgovor na sva otvorena pitanja i na svim mestima gdje se Srbi nalaze, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije".

"Srbi su najveći stradalnici prošlog rata. Nacionalno i državno su razbijeni, privredno uništeni, moralno i kulturološki posrnuli. I u tom smislu naglašavam da RS, kao dio BiH, želi da bude dio mirovnog rješenja na postjugoslovenskom prostoru", zaključio je Dodik.