Detalji novog Ustava
0

BiH bi imala predsjednika i dva potpredsjednika

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina prema novom prijedlogu promjene Ustava BiH, koji su sačinili predstavnici Evropske unije i SAD-a, trebalo bi da ima predsjednika i dva potpredsjednika koji bi činili Predsjedništvo BiH.

Oni se ne bi birali direktno na izborima, već bi o njihovom izboru glasali poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odluke u Predsjedništvu, prema tom dokumentu koji je uručen liderima najvažnijih stranaka u BiH, donosile bi se isključivo konsezusom, a predviđeno je ukidanje člana Ustava koji predviđa pokretanje procedure veta u slučaju da nema konsezusa.

Predsjednik BiH bi imao, između ostalih, ovlaštenja da potpisuje i proglašava zakone.

Također, prvi čovjek u BiH ako se ne slaže s nekim zakonom, može sve ponovo vratiti bh. parlamentu, ali nakon ponovnog usvajanja toga zakona mora potpisati akt o njegovom proglašenju.

Predsjedništvo države, između ostalog, imenuje i kanidata za predsjednika Vijeća ministara BiH, vrši poslove iz nadležnosti odbrane, daje odlikovanja i uz potpis premijera daje saglasnost na pomilovanja zatvorenika.

Vijeće ministara BiH ostaje s tim nazivom, ali se predviđa imenovanje njegovog predsjednika, odnosno premijera.

Prijedlogom evropsko-američkih zvaničnika, čije detalje je večeras objavila banjalučka Alterntivna televizija, Vijeće ministara se bira u Parlamentu BiH većinom glasova, a umjesto Predsjedništva predlaže državni budžet bh. parlamentu na usvajanje.

Predstavnici EU-a i SAD-a predložili su i povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH. Oba doma dobivaju predsjednika i dva zamjenika.

Predviđeno je i da predsjednik Predstavničkog doma, Doma naroda i predsjednik Vijeća ministara ne mogu biti iz istoga konstitutivnog naroda.

Također, u novom dokumentu za promjenu Ustava BiH predlaže se povećavaje nadležnosti države iz domena odbrane i obavještajnih poslova, a nadležnosti podijeljene između BiH i entiteta podrazumijevaju: unutrašnju sigurnost, oporezivanje, izborni proces, pravosuđe, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, lokalnu samopupravu i zaštitu okoline.

U Ustav BiH ugrađuju su i institucije poput Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Viskoga sudskog i tužilačkog vijeća te Suda i Tuzilaštva BiH.