Evropska komisija
0

BiH bez preporuke za bezvizni režim

SRNA
BiH najvjerovatnije neće dobiti preporuku Evropske komisije za bezvizni režim putovanja u zemlje EU, najavljuje se nezvanično u Briselu.

Razlog za to je što nisu obavljeni zadaci koje je EU zahtijevala, niti su usvojeni svi neophodni zakoni, kažu u krugovima Evropske komisije.

Nakon povratka ekspertskih grupa iz regiona, počinje se nazirati izvještaj koji će Evropska komisija za nekoliko sedmica objaviti, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Posljednji put delegacija BiH boravila je u Briselu 24. marta i tada je vođa ekspertskog tima za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo rekao Srni da je dijalog s Evropskom komisijom o ovoj temi dubok, ali da je delagacija svjesna da, uprkos intenzivnom radu, nije ispunjen dobar dio uslova iz mape puta, nisu usvojeni svi zakoni, i nisu predani svi stratesski dokumenti.

"Problem je uređenje i kompleksnost našeg sistema", rekao je tada Rizvo Srni.

Prolaznu ocjenu neće dobiti ni Albanija, jer nema sređenu kontrolu granica i nije obavila pripreme za biometrijske pasoše. Jedan od razloga je što u Albaniji još cjelokupno stanovništvo nema lične karte.

Međutim, Srbija, Makedonija i, najvjerovatnije, Crna Gora, očekuju povoljne izvještaje Evropske komisije, a preporuka Evropske komisije se onda razmatra na nivou zemalja članica, okupljenih u Savjetu ministara. Potrebna je kvalifikovana većina glasova za ukidanje viznog režima.

Do kraja ove godine Savjet ministara zemalja članica EU trebalo bi donijeti odluku o bezviznom režimu, koji bi stupio na snagu 2010. godine.