BiH
0

BiH 10. aprila u Briselu parafirat će sporazume o viznim olakšicama i readmisiji s EC

FENA
Bosna i Hercegovina će 10. aprila u Briselu parafirati s Evropskom komisijom sporazume o viznim olakšicama i readmisiji, potvrdio je danas Feni šef pregovaračkog tima BiH za zaključivanje ovih sporazuma Bakir Dautbašić.

On je najavio da će ove sporazume potpisati sa šefovima pregovaračkih timova Evropske komisije za vizne olakšice i readmisiju.

Predviđeno je i drugo parafiranje ovih sporazuma koje treba da obave ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i evropski komesar za pravosuđe Franko Fratini, nakon čega slijedi i njihovo zvanično potpisivanje prije ljetnih praznika.

Dautbašić je optimist da će se odredbe ovih sporazuma početi primjenjivati do kraja godine, nakon što bude okončana njihova zvanična ratifikacija u nacionalnim parlamentima, te Evropskom parlamentu.

Kada je riječ o viznim olakšicama, one će, prema tekstu sporazuma, važiti za diplomate, studente, naučne i kulturne radnike, istraživače, državne službenike, biznismene i radnike u transportu, vjerske službenike, novinare, predstavnike nevladinih organizacija i osobe koje trebaju na put radi liječenja ili su u njihovoj pratnji.

BiH je prva među zemljama zapadnog Balkana koja je nakon samo dvije rudne pregovora s Evropskom komisijom usaglasila tekstove sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.