BiH
1.5k

Biciklisti spremni na 800 km dug put od Velenja do Srebrenice

Klix.ba
(Foto: Bobo.si)
Iz Velenja u Sloveniji 5. jula prema Srebrenici će krenuti grupa biciklista u sklopu biciklističkog maratona Velenje-Srebrenica 2015.

Polazak je planiran u osam sati ispred zgrade Gradskog vijeća Velenja. Put od skoro 800 kilometara biciklisti namjeravaju preći u narednih šest dana, a u Bihaću će se sastati sa ostalim učesnicima maratona iz drugih evropskih država te zajedno sa još 300 drugih učesnika nastavit će put prema Srebrenici.

Slovenski biciklisti iz sedam gradova će na trasi dugoj 800 km prenijeti u Srebrenicu poruku mira: "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi Srebrenica".

Biciklistički maraton se organizira povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u sklopu memorijalnog programa 8372 živa sjećanja kojeg na području Slovenije provode zavodi Averroes i Pogreb ni tabu. Pokrovitelj ovog obilježavanja je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji je primio grupu biciklista prije njihovog polaska.

Biciklistička sekcija Društva penzionera Velenje ove godine već četvrti put organizira sedmodnevni biciklistički maraton Velenje - Srebrenica. Velenjskim biciklistima pridružit će se biciklisti iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosuplja, Jesenica i Idrije. Ekipa se sastoji od 15 biciklista i članova logističke ekipe.

Put će se odvijati sljedećim redoslijedom:

  1. dan - 5. juli 2015. godine (Velenje-Karlovac)
  2. dan - 6. juli 2015. godine (Karlovac-Bihać)
  1. dan - 7. juli 2015. godine (Bihać)
  2. dan - 8. juli 2015. godine, (Bihać-Jajce)
  3. dan - 9. juli 2015. godine (Jajce-Sarajevo)
  4. dan - 10. juli 2015. godine (Sarajevo-Srebrenica)
  5. dan - 11. jula 2015. godine (Srebrenica-Velenje)

Biciklisti će odati počast i rudarima Rudnika Velenje (Premogovnik Velenje).