BiH
0

Biblioteka PSBiH postala član virtualne biblioteke pod okriljem NUB-a

FENA
Biblioteka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postala je punopravni član Virtualne biblioteke koja djeluje pod okriljem Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH.

Ugovor o pristupanju Biblioteke PSBiH Virtualnoj biblioteci NUBBiH danas su u Sarajevu potpisali direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina i sekretar Zajedničke službe PSBiH Aljoša Čampara.

Na taj način parlamentarna biblioteka bit će dio bibliotečko-informacionog sistema COBISS (Kooperativni Online Bibliografski Sistem & Servisi) na osnovu čega će njeni korisnici imati pristup brojnim internacionalnim bibliotečkim bazama podataka, a istovremeno i njen fond će postati dio ovog velikog sistema.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je kazao da PSBiH postaje 16 članica ovog sistema, te da može koristiti sve podatke koji postoje u sistemu COBISS u regiji.

„COBISS sistem je kreirao Institut informacijskih znanosti (IZUM) iz Slovenije čak i prije rata, a poslije rata je opet oživio i u punoj je funkciji. U ovom trenutku, izuzev Hrvatske, u sistemu COBISS funkcionišu sve sadašnje države iz bivše Jugoslavije i Bugarska, a postoje najave da bi i Albanija mogla da postane dio ovog sistema“, kazao je Ovčina.

Govoreći o značaju COBISS sistema za biblioteku PSBiH, sekretar Zajedničke službe bh. parlamenta Aljoša Čampara je kazao da njihova biblioteka postaje dio mreže od 400 biblioteka u COBISS netu.

Dodao je da će sva bibliotečka građa koju ima PSBiH moći koristiti i drugi, a i da će članovi parlamenta moći korititi usluge drugih bioblioteka.

„Mi smo na začetku procesa uspostave biblioteke. Biblioteka je bila potpuno uništena i prije dvije-tri godine započeli smo s uspostavom biblioteke i čitaonice u PSBiH“, kazao je Čampara.