Otvorenje 11. marta u Sarajevu
0

BHS servis novinske agencije Anadolija uskoro u pogonu

Sarajevo-x.com
Svečano otvorenje Regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija sa sjedištem u Sarajevu, održat će se 11. marta 2012. godine. Počevši od dana otvorenja novinska agencija Anadolija, staviće u pogon servis na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, putem kojeg će, medijima u regionu, pružati važnu podršku u smislu korištenja vijesti praćenih odgovarajućim vizuelnim sadržajima iz zemlje, regiona ali i svih krajeva svijeta.

U okviru svečanosti otvorenja Regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Jildiz (Yıldız) bit će domaćin radnom ručku sa predstavnicima medija iz BiH.

Regionalnu direkciju za Balkan novinske agencije Anadolija otvorit će, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji 10. marta 2012. godine, po načelu rotacije, za narednih osam mjeseci preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag (Bozdağ) i generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk (Öztürk).

U okviru programa svečanog otvorenja agencije, u Turskom kulturnom centru u Sarajevu bit će otvorena i izložba fotografija pod nazivom "Ljepote Turske kroz objektiv Anadolije". Pored toga, generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk, potpisat će ugovor o saradnji sa rukovodiocima medija u BiH.

Od 11. Marta 2012. godine, novinska agencija Anadolija, pokrenut će servis na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, putem kojeg će vijesti iz Turske, regiona i cijelog svijeta biti dostupne domaćim medijima uz odgovarajuće vizuelne sadržaje poput fotografija i video zapisa.

Cilj biti među prvih pet u svijetu

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk, uposlenicima agencije predstavio je ciljeve ciljeve ove institucije koji treba da budu implementirani do 100. obljetnice od formiranja agencije.

U konferencijskoj sali novinske agencije Anadolija u Ankari, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Ozturk putem video linka iznio je ciljeve agencije predstavnicima 18 regija u Turskoj, od Dijarbakira do Edirnea, te vanjskim predstavništvima od Vašingtona do Pekinga.

Ističući kako novinska agencija Anadolija već 92 godine svjedoči svakodnevnici te prati politička ali i sva druga dešavanja, Ozturk je rekao da se agencija na čijem se čelu nalazi sprema da otvori novu stranicu svoje povijesti.

"Stogodišnji projekat biće rezultat rada svih uposlenika" rekao je on dodavši kako su stogodišnja načela agencije Anadolija ostala nepromijenjena "povjerljivi, nepristrasni, etični i brzi".

Podjećajući da je novinska agencija Anadolija, kontinuirano jačala te da se nalazi na mjestu koje i zaslužuje Ozturk je uposlene obavijestio i o tekućim aktivnostima i finansijskoj strukturi uprave.

"Naš cilj je da u sljedećih 100 godina zauzmemo mjesto među prvih pet svjetskih novinskih agencija" rekao je on te naglasio da će se broj predstavništava van granica Turske u narednom periodu povećati.

Ukazujući na dobre odnose Turske i BiH, Ozturk je naglasio važnost saradnje medija dviju zemalja, kada je u pitanju distribucija materijala iz Turske ali i iz svih krajeva svijeta.

Podjećajući na 92 godine dugu tradiciju novinske agencije na čijem je čelu, kazao je i da je novinska agencija Anadolija do sada uspješno ostvarila mnoge projekte.

"Našu agenciju, u budućnosti čekaju veliki zadaci i projekti. Danas, Republika Turska u svijetu uživa veliko poštovanje, a naš cilj je ostvarenje ideje “jaka novinska agencija za jaku Tursku", rekao je Ozturk.

Naglašavajući institucionalnu važnost i kreidibilitet novinske agencije Anadolija, prvi čovjek jedne od najstarijih institucija u Turskoj Kemal Ozturk, podsjetio je na historijat agencije riječima:

"Prije osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske i prije osnivanja Republike Turske, veliki lider Mustafa Kemal Ataturk 6. Aprila 1920. godine, osnovao je Agenciju Anadolija, koja predstavlja jednu od najstarijih i najvažnijih institucija u Turskoj."

Pojašnjavajući asortiman usluga agencije kazao je da agencija Anadolija, svojevremeno prvi medijski servis u Turskoj, prateći izvještavanja sa terena odgovarajućim vizuelnim sadržajima, danas pruža kompletan asortiman usluga potrebnih medijskim kućama, u vidu pisanih vijesti, fotografija i video zapisa.

"Kao državna novinska agencija Republike Turske, našim pretplatnicima svakodnevno učinimo dostupnim oko 1700 vijesti i hiljadu imrepresivnih fotografija iz Turske i žarišnih područja diljem svijeta, na kojima su prisutne naše ekipe. Raduje nas što ćemo objektivno i pravovremeno izvještavanje nastaviti i na području Balkana" kazao je Ozturk.

Govoreći o planovima novinske agencije Anadolija, istakao je otvaranje redakcije na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku čije se sjedište nalazi u Sarajevu.

"Razvijamo se u novinsku agenciju koja će osim za Tursku, na lokalnim jezicima izvještavati i na području Balkana i drugih evropskih zemalja, kao i u Africi, na Bliskom Istoku, te na podrčju Kavkaza. Profesionalnim i nepristrasnim izvještavanjem nastavljamo svoj posao svjetskog medija", rekao je Ozturk te izrazio zadovoljstvo što će ova agencija od 11. Marta vijesti iz BiH, Turske i cijelog svijeta plasirati domaćim medijima na službenim jezicima u BiH.

"Ovu praksu ćemo nastaviti i dalje, a već od aprila tekuće godine započinjemo izvještavanje na ruskom i arapskom jeziku", rekao je on.

Inzko pozdravio dolazak na Balkan

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pozdravljajući novi medijski projekat na području Balkana, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija.

Ističući važnost izvještavanja iz regiona rekao je kako prilozi iz različitih oblasti mogu značajno utjecati i na investiranje u regionu.

"Vjerujte da najbolja politika ne može biti uspješna ako ne može napuniti džepove i stomake ljudi, ako ne može kreirati radna mjesta, ako ne može osigurati roditeljima da šalju svoju djecu u dobre škole, da idu jedanput godišnje na jedan skromni odmor ili da imaju kvalitetno zdravstvo. Svemu tome je potrebna pozornost. BiH ima potencijala, a vaša agencija će svakodnevno ukazivati na ovu zemlju njene potencijale, te ćete vašim radom privući investicije. Ja vam već danas zahvaljujem na tome", kazao je on.

Filipović: "Jači angažman turskih medija u BiH dobrodošao"

Komentirajući novi servis novinske agencije Anadolija, akademik Muhamed Filipović, pozdravio je jači angažman turskih medija u Bosni I Hercegovini.

"Jači angažman turskih medija u Bosni i Hercegovini, bosanskim pitanjima i pitanjima svjetske politike koji se odnose na Bosnu bi jako dobro došao i nama ovdje, a i cijelom svijetu", rekao je on.

Izetbegović posjetio prostorije agencije u Ankari

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, u okviru nedavne radne posjete Republici Turskoj, posjetio je i Generalnu direkciju novinske agencije Anadolija u Ankari.

Prilikom posjete prostorijama agencije u Ankari, nakon susreta sa generalnim direktorom predsjednikom Upravnog odbora Kemalom Ozturkom, Izetbegović je obišao i Akademiju za novirastvo, koja djeluje o okviru agencije Anadolija te nazočio "online" uredničkom sastanku ove agencije, kojem su prisustvovali urednici ove iz cijelog svijeta.

Prilikom posjete agenciji Anadolija, komentirajući skoro otvaranje Regionalne direkcije za Balkan, Izetbegović je pozdravio dolazak ove medijske kuće u BiH.

Izetbegović je naglasio da dvije zemlje u kontinuitetu treba da unapređuju svoje odnose, kako emotivne tako i one ekonomske prirode.

"Našom posjetom otvaramo nove stranice dvosmjerne saranje naših zemalja, a na planu poljoprivredne saradnje ostvarujemo poseban napredak", rekao je on.

Ukazujući na važnost turskih investicija u BiH, Izetbegović je naglasio i važnost prisustva turskih medija u ovoj zemlji.

Osnivač Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, u jeku borbe svog naroda za slobodu i nezavisnost zemlje, a u cilju informisanja domaće i strane javnosti o prilikama u zemlji, 6. Aprila 1920. godine, osnovao je novinsku agenciju Anadolija, koja je svoj originalni naziv na turskom jeziku "Anadolu Ajansi" zadržala do danas.