BiH
665

BHRT u četvrtak pušta HD signal korisnicima četiri kabl operatera

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
BHT1, ekskluzivni vlasnik prava na najveći sportski događaj u svijetu za BiH, Svjetsko prvenstvo u Brazilu, će ovaj događaj realizirati u najkvalitetnijem formatu slike, popularnom HD signalu. HD signal će biti pušten za korisnike četiri kablovska operatera koji su završili svoje tehničke obaveze i oni će moći gledati ekskluzivni program FIFA World Cup 2014. To su: BH Telecom - Moja TV, Logosoft, HS i Telemach.

"BHRT je uputila svim kabl operaterima poziv da preuzmu HD signal SP-a u nogometu u Brazilu sa jasnim naznakama: Signal BHT1 HD je moguće preuzeti samo iz zgrade RTV Doma u Sarajevu, nakon što svaka od zainteresovanih strana u prostore Radiotelevizije Bosne i Hercegovine donese odgovarajuću opremu koja takvu vrstu signala može da zaprimi, enkodira i distribuira do odgovarajuće vlastite kablovske IPTV platforme. Do sada se javilo ukupno četiri kabl operatera koji su završili sve pripreme oko preuzimanja HD signala BHRT-a Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu", rekla je za Klix.ba Sabina Bačvić Zečević glasnogovornica BHRT-a.

Probno emitiranje HD signala počinje u 15:00 sati u četvrtak.

Građani koji nisu korisnici paketa jednog od četiri kabl operatera, BHRT program FIFA World Cup 2014. će, ipak, moći pratiti, no ne i u HD rezoluciji. Dakle, korisnici koji primaju signal posredstvom antene neće imati digitalni signal.

"BHRT je završila prvu fazu, vlastitim sredstvima, digitalizacije produkciono-tehničkog segmenta. Za digitalizaciju emisione mreže u BiH nadležno je i u obavezi prema međunarodnom sporazumu Ministarstvo prometa i komunikacija BiH", pojasnila je Bačvić Zečević.

Napomenula je da je BHRT dala uputstva svima koji distribuiraju signal van teritorije BiH da će onemogućiti emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa SP u Brazilu.

Isti sportski program se ne smije preuzimati od regionalnih ili svjetskih tv kuća zbog emitiranja u BiH, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje emitera i kabel operatera čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te prouzrokuje štetne posljedice za BHRT.

Prema programskoj shemi 12. juna u 20:55 sati u programu BHT1 počinje emitovanje specijalnog programa FIFA World Cup 2014. U 21:50 sati počinje prijenos utakmice Brazil - Hrvatska. Utakmice će za bh. gledatelje komentirati Igor Kristić, Zoran Šuko i Velid Spaho, a u ulozi stručnog gosta komentatora naći će se bivši kapiten reprezentacije BiH i jedan od naših najistaknutijih poznavatelja nogometne igre Muhamed Konjić. Za BH Radio 1 izvještavat će Adnan Ljubović i Salih Hadžijalić.

Od 12. juna do 13. jula u programima BHRT-a gledaoci će moći pratite prijenose i specijalne emisije posvećene Svjetskom prvenstvu u fudbalu Brazil 2014.