BiH
0

BH Telecom ove godine ostvario 160 miliona KM profita

NINA
Ovogodišnji profit BH Telekoma iznosi 160 miliona KM, a ukupan prihod 550 miliona KM, rekao je direktor tog poduzeća Hamdo Katica na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je objasnio da je izvršena i reorganizacija preduzeća, tako da je s javnog prešlo na dioničko društvo, te da je došlo do smanjenja cijena pojedinih usluga. U fiksnoj telefoniji smanjene su cijene pristupnih taksi, tako da ako već imate jedan telefon, uključenje drugog koštat će vas 100 KM, a trećeg 50 KM.

U mobilnoj telefoniji, kako ističe Katica, u predstojećem tromjesečnom probnom razdoblju multimedijalnog sistema (GPRS-a) mreži 061 pruža se mogućnost besplatnog korištenja Interneta za računar i mobilni aparat koji podržava GPRS ili mobilni aparat s obaveznom mogućnošću web browsinga ili http postavke. "Nakon te faze testiranja čiji je broj korisnika ograničen, mobilni Internet će biti u komercijalnoj uporabi", kazao je Katica.

On je istaknuo izuzetno dobru saradnju s ostalim operaterima koji funkcioniraju na području bh. tržišta, prije svega s HT-om Mostar, a i s Telekomom Srpske. "Na razini mobilne telefonije značajnoj mjeri se vrši razmjena podataka, kao i lokacija za bazne stanice. Oni nama dozvoljavaju da koristimo njihove kapacitete, i obrnuto, a sve s ciljem izgradnje što kompletnijeg telekom sistema u BiH", kazao je Katica.

On je se osvrnuo i na nedavnu Odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), koja je trenutno na snazi, a koja je malo poremetila kompletnu strukturu cjenovne politike. "Ispoštovat će se odluka RAK-a o smanjenju cijena između fiksne i mobilne telefonije unutar BH Telekoma. Međutim, ta odluka je ishitrena i nije donesena u skladu s postavkama koje je neophodno prethodno uraditi da bi se zauzeo pravi stav o tarifnoj politici", kazao je Katica.

On je dodao da je i Vlada FBiH uputila pismo RAK-u kako bi se njihova odluka odgodila i kako bi se odredila pravilna tarifna politika u cijelosti, jer nije dovoljno samo u jednom segmentu utjecati na cijene, a druge elemente zaboraviti ili ne primijeniti ih istodobno.

Ključna stvar kojoj će se BH Telekom posvetiti u idućoj godini je prelazak s mrežnog operatora na ulogu servis providera, a nastavit će se i aktivnosti na uvođenju standarda ISO 9000:2000, kao i tzv. vaučerskog plaćanja koje će korisnicima servis punjenja omogućiti i prebacivanje s jednog na drugi račun, ovisno o njihovim novčanim mogućnostima.