BiH
252

Bh. planine spremne za zimu, očekuje se uspješnija sezona od prethodne

Piše: A. B.
Bjelašnica (Foto: Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Klix.ba)
Zimska turistička sezona na bosanskohercegovačkim planinama trebala bi početi 1. novembra, s obzirom na to da se već tada očekuju prve pahulje. Predstavnici olimpijskih i ski-centara u razgovoru za Klix.ba ističu kako će Bjelašnica, Igman, Jahorina i Vlašić ove godine gostima ponuditi raznovrstan i bogat sadržaj te će uz već postojeće biti izgrađeni i dodatni objekti.

Na Jahorini je već počela sezonska pretprodaja ski-pasova.

"Dvadesetog septembra smo počeli sezonsku pretprodaju ski-pasova. Od 20. oktobra do 20. novembra realizirat će se drugi dio prodaje ski-pasa kada će cijene biti nešto više - za odrasle 410 KM, a za djecu 250 KM. Kada su u pitanju ski-pasovi radnim danima, koji su također interesantni našim sugrađanima, cijena je znatno niža, a iznosi 300 KM za odrasle i 200 KM za djecu", kazao je direktor marketinga i prodaje hotela Bistrica na Jahorini Dragan Sokolović.

S Jahorine pozivaju sve ljubitelje snježnih čarolija da iskoriste pogodnosti koje pruža OC Jahorina za nastupajuću zimsku sezonu, kao i cijenu parkinga koja je usklađena sa ski-kartama i iznosi 50 KM.

Naredne zimske sezone na Bjelašnici novi četverosjed i šesterosjed

Kantonalno javno preduzeće (KJP) ZOI '84. potpisalo je ugovor s izvođačem radova za postavljanje šesterosjedne i četverosjedne žičare na Bjelašnici te se već sada može najaviti da će ljubitelji snijega uživati u novim kapacitetima skijaške sezone.

"Nadam se da ćemo zajedno uživati u vertikalnom transportu na Bjelašnici. Sve je spremno za novu sezonu, a 1. novembra bit ćemo spremni dočekati snježne padavine te očekujemo uspješniju sezonu u odnosu na prethodnu. Od izvođača radova za umjetno osnježivanje ćemo dobiti deset snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega, što nam daje garanciju o neovisnosti o prirodnim snježnim padavinama. Akcija preprodaje karata počinje 1. novembra, a svi vlasnici karata iz prethodne sezone imaju i dodatni popust", kazao je za Klix.ba Suad Jusić iz marketinga ZOI '84.

Prema njegovim riječima, i ljubitelji klizanja ove godine imat će svoje trenutke i to tradicionalno na ledenoj plohi u Zetri koja će biti postavljena 25. decembra. Klizanje će biti organizirano do 15. februara 2017. godine, a ZOI '84. dodatno organizira školu skijanja i klizanja.

Na Vlašiću novi stadion i žičara

Na Vlašiću su trenutno aktuelna dva projekta - gradnja stadiona i montaža žičare koja je kupljena prije dva mjeseca, a koja će biti ugrađena na proljeće. Kako ističe Kenan Džambegović iz kompanije Ozona, žičara će biti instalirana na mjestu sadašnjih ski-liftova Babanovac I i II.

"Žičara će biti produžena za 100 metara te će uvezati dvije ski-staze. Sezona počinje s prvim snijegom, a naša Uprava još uvijek nije donijela odluku o cijenama ski-pasova, ali pretpostavljamo da bi trebala ostati ista kao i prošle godine", navodi Džambegović.

Sredinom ove godine počeo je projekat izgradnje savremenog fudbalskog stadiona na Vlašiću, na platou Babanovac. Projekat, u koji je do sada uloženo 2,5 miliona KM, podrazumijeva izgradnju fudbalskog terena dimenzija 90×60, što je po FIFA-inim standardima.

Dodatno je predviđena i staza dimenzija 2,5 metara sa svake strane i ograda na rubovima. U suterenu fudbalskog stadiona bit će izgrađene garaže i poslovni prostori, kao i tribine i svlačionice za igrače.