BiH
27

Bh. navijači klanjali bajram-namaz u Litvaniji

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od hiljadu navijača nogometne reprezentacije BiH koji su doputovali u Litvaniju kako bi večeras bodrili Zmajeve, klanjali su bajram-namaz u Kaunusu.

Hutbu su održali imami iz BiH i Švedske na bosanskom jeziku, što je prvi put da se bajramska hutba drži na našem jeziku u Litvaniji.

Neki od navijača klanjali su bajram-namaz obučeni u obilježja reprezentacije BiH pokazujući da su i u molitvama uz naše Zmajeve. Nakon hutbe čestitali su jedni drugima Bajram i zaželjeli da ovaj praznik i slavlje bude upotpunjeni pobjedom reprezentativaca BiH nad odgovarajućom selekcijom Litvanije, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Među navijačima koji su klanjali namaz su bili poznati bh. glumac i bivši ministar sporta i kulture Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, Muhamed Konjić, čelni ljudi Nogometnog saveza BiH među kojim su i Dino Begić, Jasmin Baković, Ismar Hadžibajrić, Elvir Baljić i brojne druge ličnosti iz bh. sporta.

Inače, ovo je prvi put u historiji Litvanije da toliko hiljada vjernika se okupi na nekom od islamskih praznika zbog čega je posebno zadovoljstvo izrazio i muftija litvanski Ramazan Krinickij, kao i 5.000 muslimana koji žive u toj zemlji.

Sale za klanjanje namaza je iznajmio Ured za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice u BiH.