BiH
101

Bh. lideri u Pragu pregovarali do ranog jutra, ali bez konačnog rezultata

Anadolija
Poslije više od 16 sati pregovora, rano jutros je završen sastanak bosanskohercegovačkih lidera u Pragu, a u 04:30 sati je održana pres-konferencija na kojoj se prvi obratio komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fuele koji je objavio pozitivan napredak u razgovoru sa čelnicima vodećih političkih stranaka, javlja Anadolija.

"Drago mi je što su se lideri složili o sastavima i modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH", rekao je Fuele, prenijeli su lokalni mediji.

On je dodao da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH te da je sada potrebno da lideri nastave sa naporima u iznalaženju rješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

"Ukoliko dođe do dogovora mogu reći da smo se dogovorili i o mjestu za naredni sastanak'", rekao je Fuele, prenosi TV1.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izrazio je zadovoljstvo usaglašavanjem o modelu izbora za delegate Doma naroda.

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović stava je da će se "za par dana postići rješenje i da će se krenuti put Brisela na potpisivanje konačnog sporazuma".

"Dodatni mehanizam, da neće biti nametanja volje, je načelno dogovoren i stvari su sada u cjelosti približene", istakao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da je napravljeno nekoliko velikih koraka i da je BiH sve bliže ispunjenju važne obaveze prema EU. Na pres-konferenciji se nisu pojavili Dragan Čović, Martin Raguž i Mladen Bosić, kao ni Milorad Dodik koji je ranije napustio sastanak.

Sastanak bh. lidera u Pragu započeo je u ponedjeljak oko 12 sati. Bh. vlasti za četiri godine nisu uspjele realizirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".