BiH
1

Bh. inovatorka prodala porodičnu kuću da bi realizovala svoju ideju

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Belma Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako su od 1995., otkad učestvuju pod okriljem bh. Asocijacije inovatora na međunarodnim takmičenjima, do danas, bh. inovatori svake godine donosili brojna priznanja i nagrade iz svijeta, država ne stoji na pravi način iza ovih ljudi, koji donose nove ideje i proizvode, a time i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.

Jedan od najboljih primjera odnosa države prema inovatorima je Belma Selimović, žena koja je zbog svoje ideje, odnosno inovacije prodala porodičnu kuću, kako bi se njen proizvod našao u prodaji.

"To je moja jedina inovacija, a radi se o vešu sa uloškom od češljane vune koji služi za preventivnu zaštitu urinarnog trakta i reproduktivnih organa za mušku i žensku populaciju. Kod muškaraca štiti prvenstveno prostatu i debelo crijevo, a kod žena reproduktivne organe. Aplicirala sam za priznanje međunarodnog patenta i priznat je kao 100 posto inovativan i 100 posto industrijski primjenjiv. Ranije su se pojavljivale slične ideje, ali ne na ovaj način", kazala je Selimović za Klix.ba.

Dodaje kako se njen proizvod već nalazi u apotekama nakon što ga je sama, u vlastitoj režiji plasirala na tržište u apoteke koje su dale potvrdu da je to zaista preventivna zaštita, odnosno da je proizvod zdravstveno koristan za mušku i žensku populaciju.

Pacijenti prezadovoljni

"Prehlada je uzrok svemu, svih oboljenja, jer kada dođu bakterije tada je ishod liječenja neizvjestan. Dobijam potvrde od pacijenata koji me lično zovu da su se riješili nekih problema ili se zaštitili na pravi način i ponosna sam na to", navodi naša sagovornica.

No, trebalo je doći do toga da se proizvod nađe u apotekama, te je trebalo raditi i na samom proizvodu, ali i komercijalnom dijelu.

"Naravno, trebao mi je novac kako bih investirala u sve to te sam u dogovoru sa sestrom prodala Kuvajćanima porodičnu kuću na Mostarskom raskršću u Sarajevu. Trud i rizik se na kraju isplatio i moj je proizvod sada u širokoj upotrebi", navela je Selimović.

Među rijetkim bh. institucijama koje podržavaju inovatore je i sarajevska Općina Novi Grad, u čijim je prostorijama danas upriličena dodjela priznanja i novčanih nagrada mladim bh. inovatorima.

Jedan od nagrađenih mladih inovatora je i Belmin Selimbegović koji je dobio priznanje za protivpožarnu kantu za otpatke.

Tragični događaj u Bihaću

"Ideja je došla iz sigurnosnih razloga, kako bi se obezbijedila sigurnost unutar objekata i kancelarija, tvornica papira itd. Kanta za otpatke sadrži rezervoar za vodu, pumpu i prskalicu, koje su spojene sa senzorom za dim. Na taj način, ako bacite opušak cigarete koji ste zaboravili ugasiti, i dođe do zapaljenje sadržaja, aktivira se senzor, a potom i pumpa i prskalica. To mi je prva inovacija otkako sam član Asocijacije inovatora BiH i ona je već nagrađena srebrom u Parizu i zlatom u Ukrajini", kazao je Selimbegović za Klix.ba.

Dodaje kako se inovacijama počeo baviti još kao učenik Srednje elektrotehničke škole.

"Općina Novi Grad je prva institucija koja mi je na ovaj način pružila finansijsku podršku, te se nadam da ću, zajedno sa svojim kolegama, u budućnosti imati bolju saradnju i sa vlastima i sa državom, jer smo mi ta snaga koja svijetu treba pokazati da naša zemlja ima dosta i pameti i talenta", kazao je naš sagovornik.

Kada je riječ o njegovoj inovaciji, ističe kako bi nedavni tragični događaj u Bihaću kada je zbog neugašene cigareta izgorjela kantonalna bolnica, trebao ponukati vlasti ili proizvođača da otkupi ili podrži patent kako bi se ovaj proizvod našao u upotrebi.

Osim Selimbegovića, danas su u Općini Novi Grad priznanja i nagrade dobili i drugi mladi bh. inovatori i to za inovacije iz 2011, 2012. i 2013. godine. To su Bišćani Adnan Babić, Almin Ćemalović i Sanel Sipić, potom Nedžad Ribić iz Tuzle, Mirza Banjanović iz Sarajeva, Meliha Klopić iz Cazina i Naida Okan iz Vogošće.

Izgraditi muzej bh. inovacija

Riječ je o najznačajnijoj nagradi koju dodjeljuje Asocijacija inovatora BiH, koja se sastoji od tri priznanja: diploma, plaketa (bakarni reljef, na staklu), te novčana nagrada 100-200 KM po autoru, odnosno 200-300 KM po inovaciji, za koju se mogu nagraditi najviše tri autora. Nagrada je ustanovljena 2006. godine, nakon što je reprezentacija mladih inovatora BiH osvojila prvo mjesto na Drugoj svjetskoj izložbi učeničkih inovacija u Seulu jula 2006. Iza njih su se našli vršnjaci iz Holandije, Japana, Kine, Malezije, Njemačke, Singapura, Švedske...

Na svečanosti se prisutnima, između ostalih, obratio i predsjednik Asocijacije inovatora Hajrudin Šuman, koji je istakao da jedino kod nas politika nije shvatila značaj inovatora. On je iznio prijedlog prema kojem bi bio izgrađen muzej u kome bi bili izloženi eksponati bh. inovatora, a koji bi prema njegovim riječima zasigurno bio izuzetno posjećen i bio od velike koristi.

Posebne zahvalnice za doprinos Asocijaciji i bh. inovatorima dobili su član Općinskog vijeća Novi Grad Salko Nikšić, Općina Novi Grad (nagradu primio načelnik Semir Efendić), potom bh. književnik, akademik Abdulah Sidran, novinar Vehid Gunić i generalni sekretar Internacionalne Lige humanista Zdravko Šurlan.

A, koliko je BiH uspješna u ovoj oblasti najbolje pokazuje činjenica da je generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH Husein Hujić ujedno i izvršni direktor, odnosno drugi čovjek Svjetske federacije inovatorskih organizacija.