BiH
0

Bh. inovatori na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu

FENA
Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine nastupaju sljedeće sedmice na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu koja će biti održana od 20. do 22. oktobra u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović.

Fikret Alić iz Tuzle tamo će predstaviti svoj samoadaptivni toplinski izvor, Mato Bilić iz Zenice udicu s unutrašnjim bodljama, a Živko Gelić iz Kotor-Varoši piramidalne vrtove.

Uređaj za branje plantažnog bobičastog voća predstavlja Josip Laštro iz Busovača, sušaru sa rotacionim posudama Abdulah Smajlović iz Srebrenika, a zapreku štetočinama za ulaz u košnicu Jelenko Marković iz Teslića.

Inovacije bosanskohercegovačkih inovatora naći će se tako i u konkurenciji za nagrade izložbe - brončanu, srebrnu i zlatnu medalju te Grand prix.

Ove godine na izložbi će biti predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske, Irana, Kine, Rumunjske, Poljske, Slovenije, Srbije i BiH.

Uz predsjednicu Republike Hrvatske, pokrovitelji izložbe su i hrvatsko Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Međunarodni partneri izložbe su Međunarodna organizacija nacionalnih asocijacija inovatora IFIA i Kineska asocijacija inovatora CAI, saopćeno je iz Udruge inovatora Hrvatske.