BiH
0

Bh. firme na sajmu u Tirani

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH je, s obzirom na iskazani interes bh. poduzeća za suradnju s Albanijom i na činjenicu da sa spomenutom zemljom Bosna i Hercegovina ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, organizirala zajednički nastup na 13. međunarodnom sajmu u Tirani - Albanija. Sajam se održava od 25. do 30. novembra.

Bh. poduzeća - izlagači predstavit će se na zajedničkom štandu od 120 m2. U delegaciji će biti firme: Bira - Bihać, Šipad Komerc - Sarajevo, Unis fabrika cijevi - Derventa, Gatarić - Derventa, Lijanovići - Široki Brijeg, Violeta - Tomislav-Grad, Mittal Steel - Zenica, Žica - Sarajevo, kao i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) i Privredne komore Federacije BiH.

Ove godine delegaciju čini trideset i pet članova, što dodatno potvrđuje zanimanje domaćih firmi za navedeno tržište.

Prošle godine su se pored Bosne i Hercegovine kolektivno predstavila poduzeća iz Bugarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Grčke, Italije, Austrije, Kosova, Njemačke i Velike Britanije.

Na sajmu je sudjelovalo oko 600 izlagača od čega 80 posto stranih i 20 posto domaćih.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije u 2005. iznosila je 6.744.000 dolara od čega je izvoz BiH 5.105.000 dolara, a uvoz 1.669.000 dolara.

S obzirom na to da Albanija još nema razvijene velike proizvodne kapacitete, bh. proizvođači bi mogli i trebali u većoj mjeri iskoristiti trenutnu situaciju i naći svoje mjesto na tržištu Albanije, smatraju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.