Dragan Vrankić
0

"Bh. ekonomija se oporavlja"

FENA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Bosanskohercegovačka ekonomija pokazuje znakove oporavka i vrijeme ekonomske krize je iza nas, izjavio je dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

U sklopu predavanja "BiH na putu u euroatlantske integracije", održanom na Političkoj akademiji HDZ-a BiH, Vrankić je istaknuo kako ne postoji službena statistika o kvartalnom BDP-u, no na osnovu kratkoročnih indikatora može se zaključiti da se bh. ekonomija u prvoj polovini 2010. godine lagano oporavlja, dodao je.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast industrijske proizvodnje, izvoz je značajno porastao, a zabilježen ja i rast ukupnih javnih prihoda od osam posto.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je kako je za oporavak bio ključan sporazum domaćih vlasti s Međunarodnim monetarnim fondom.

U bliskoj budućnosti glavni izazov za bh. vlasti bit će smanjenje udjela javne potrošnje u BDP-u, povećanje konkurentnosti domaće ekonimije i otvaranje javnih radova, smatra ministar Vrankić.