BiH
0

Bh. dijaspori u Holandiji dogovor stranaka neprihvatljiv

FENA
Platforma zajednice udruženja i građana Bosne i Hercegovine u Holandiji odlučno odbacuje sve kompromise na koje je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić bio spreman u Odžaku 8. novembra 2008. godine, saopćeno je danas iz te zajednice.

Za ove bh. građane u dijaspori dogovor triju stranaka u Odžaku je novi pokušaj uvođenja propalog paketa ustavnih promjena koji je dijaspora Holandije jednodušno odbacila 12. aprila 2006., a za koji je Tihić u Ambasadi BiH u Den Hagu bezuspješno lobirao, saopćeno je.

Paket bi "cementirao" postojeću entitetsku podjelu BiH. Zato katastrofalni dogovor za BiH iz Odžaka definitivno treba odbaciti u parlamentu BiH zbog budućih generacija, navodi u saopćenju za javnost zajednica bh. građana u Holandiji.

"Riječ je o bespogovornom prihvatanju pravno i politički neosnovanih zahtjeva i ultimatuma lidera manjeg entiteta.

Suština dogovora predstavlja najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi te bezobzirno bagatelisanje bošnjačkih državnih interesa, uvredu i poniženje žrtava rata u BiH.

Sastanak predsjednika SDA i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predstavlja političku i moralnu kapitulaciju samoproklamovanih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda pred zahtjevom politike koja ne krije svoj konačni cilj - uništenje BiH.

Predsjednik SDA je pokazao spremnost da potpuno prihvati sve pritiske i ucjene bez obzira na to kakve su posljedice po budućnost BiH, Bošnjaka i građana BiH. Na dogovor je išao s unaprijed pripremljenim kompromisima i teškim koncesijama tako da je 'dogovor' morao proći jer je zasnovan na truhloj platformi da se nudi sve a zauzvrat ne dobija ništa osim izvjesnog uništenja države BiH", navela je u saopćenju za javnost zajednica udruženja i građana BiH u Holandiji.

U Odžaku je potpuno ignorirana pravna činjenica da je BiH jedini legitimni vlasnik imovine evidentirane kao vlasništvo SFRJ, SRBiH ili RBiH, kao i svih njihovih organa, s obzirom na to da član 1. Ustava BiH garantuje kontinuitet BiH kao države, uključujući i kontinuitet vlasništva. Državna imovina je vlasništvo jedinstvene države BiH i kao takva mora ostati. To je i stav EU, navedeno je još u saopćenju.

"Za utvrđivanje konačnog statusa Distrikta Brčko, Tihić tvrdi da će biti riješeno donošenjem 'ustavnog zakona' dvotrećinskom većinom u parlamentu BiH.

Pošto je dvotrećinska većina neophodna za usvajanje amandmana na Ustav BiH, ovdje se ustvari radi o namjeri da se pitanje Brčkog amandmanski riješi u Ustavu BiH, čime bi automatski i Aneks 4. Dejtonskog mirovnog ugovora bio ratifikovan i prije otpočinjanja pregovora o ustavnoj reformi.

Ako se to uradi, od očekivanih i pravih ustavnih reformi ne bi bilo ništa. Znači da u takvu jednu smišljenu i po budućnost BiH opasnu avanturu usvajanja 'ustavnog zakona' o Distriktu Brčko parlamentarci BiH ne bi smjeli nikad ući. Ne treba usvojiti nijednu ustavnu promjenu ili ustavni zakon u parlamentu BiH koji bi značili utvrđivanje postojeće entitetske državne strukture i time prejudicirati kasniju teritorijalnu podjelu zemlje ", mišljenje je zajednice bh. građana u Holandiji.

Za ove građane je apsolutno neprihvatljiv i stav SDA o popisu stanovništva BiH jer, kako je navedeno, i stavovi Eurostata te UNDP-a jasno kažu da etnički kriteriji nisu obavezni i da ih BiH ne mora primjenjivati.

"Ne slažemo se s popisom stanovništva na ovaj način i to pitanje treba uvezati s donošenjem potpuno novog ustava, a ne s izmjenama dejtonskog Ustava", saopćeno je.

Dijaspora BiH ne prihvata ni vremenska ograničenja povratka izbjeglih do 2014. godine jer su svjetski standardi za povratak znatno duži, istaknuto je u saopćenju.