BiH
0

Bh. delegacija u posjeti Kuvajtu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić boravi u Kuvajtu, a cilj posjete je nastavak saradnje između Bosne i Hercegovine i Kuvajta, posebno u privrednom segmentu.

U delegaciji koja je sa predsjedavajućim Silajdžićem doputovala u Kuvajt su privrednici iz Bosne i Hercegovine: Faruk Širbegović direktor kompanije "Širbegović“, Elvedin Borovina direktor "Hidrogradnje“,Amer Bukvić direktor "BBI banke“, Hamed Ramić direktor "Euroasfalta“ i Medaga Hodžić vlasnik "BH 4 d.o.o. Jajce“ .

Predsjedavajući Silajdžić je po dolasku u Kuvajt, sinoć prisustvovao otvaranju Međunarodne konferencije o dijalogu kultura, koja se održava pod pokroviteljstvom kuvajtskog emira šeika Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabaha a u organizaciji Fondacije Babtain. Ova Fondacija je jedinstvena međunarodna organizacija, koja realizira desetak programa globalnog karaktera vezanih za kulturu i dijalog među narodima i religijama. Pored predsjedavajućeg Silajdžića, otvaranju konferencije prisustvovao je i libanski premijer Fuad Siniora, zvaničnici Egipta, Jordana, Maroka, Francuske, Alžira, SAD, Sudana, Velike Britanije, Saudijske Arabije i drugih zemalja.

Povod održavanja konferencije, kako je rečeno na otvaranju, je izdavanje jedine enciklopedije poezije u svijetu "Babtain enciklopedije arapske poezije 19. i 20. stoljeća“. U enciklopediji, koja je objavljena nakon 11 godina rada i na kojoj je radilo više od 560 eminentnih stručnjaka iz svijeta, nalaze se biografije pjesnika i oko 8.000 izabranih pjesama koje pokazuju dijalog različitih kultura i civilizacija.

U svom obraćanju Abdulaziz Saud Al Babtain predsjednik Fondacije Babtain je kazao da je Kuvajt geografski mala zemlja ali da je zahvaljujući, kako je naglasio, nesebičnom izdvajanju za kulturu, Kuvajt davno prevazišao svoje geografske granice. Prema njegovim riječima kultura dolazi do izražaja u vremenu globalizacije jer spaja svjetove a snaga je, kako je istakao, u različitostima kultura, u funkciji povezivanja svjetova jer razumijevanje među narodima putem kulture doprinosi miru. Inače, Fondacija Babtain finansira studente koji se bave izučavanjem arapskog jezika sa svih kontinenata, daje godišnje nagrade za doprinos na polju kulture i jačanju multikulturalne i multureligijske saradnje i tolerancije te ima katedre na desetak univerziteta u Evropi i SAD. Također Fondacija posjeduje jedinstvenu biblioteku sa oko pola miliona knjiga iz raznih žanrova književnosti kroz stoljeća.

Programom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Kuvajtu, za danas je predviđen susret sa kuvajtskim emirom šeikom Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabahom te potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu. Sporazum će potpisati zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.

Predsjedavajući Silajdžić će se danas sastati i sa Ali Alghanimom predsjednikom Asocijacije biznismena te sa drugim biznismenima iz Kuvajta ali i iz regije.