Stupile na dužnost
12

Bh. ambasadorice predale akreditivna pisma švedskom kralju i luksemburškom vojvodi

A. D.
Dilberović sa švedskim kraljem
Dilberović sa švedskim kraljem
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Švedskoj Elvira Dilberović predala je danas akreditivna pisma kralju Švedske Karlu XVI Gustavu (Carl XVI Gustaf).

Ceremonijalni dio predaje akreditiva organizovan je u kraljevskoj palati, a sastavni dio ceremonije bio je i razgovor ambasadorke i švedskog kralja.

Ambasadorice Dilberović je istakla važnost održanja prijateljskih odnosa između dvije zemlje, te obavijestila kralja Karla XVI o njenoj namjeri da se tokom mandata više angažuje na polju saradnje u sferi obrazovanja, međuniverzitetske saradnje te zaštite okoline.

Ambasadorka je dodala da je njena namjera pojačan angažman na polju rada sa dijasporom iz BiH koja živi u Kraljevini Švedskoj. Tokom razgovora istakla je da očekuje i nastavak švedske pomoći na putu evropskih integracija BiH.

Švedski kralj Karl XVI prihvatio je agremane i zaželio je ambasadorki Elviri Dilberović mnogo uspjeha u radu tokom njenog mandata u Kraljevini Švedskoj, te obećao nastavak pomoći prijateljskoj BiH na putu evropskih integracija.

Robović sa luksemburškim vojvodom
Robović sa luksemburškim vojvodom

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, ambasadorka BiH u Luksemburgu sa sjedištem u Briselu Ivana Robović je na svečanoj ceremoniji u palači Velikog vojvode od Luksemburga predala akreditivna pisma vojvodi Henriju od Luksemburga.

U razgovoru s vojvodom Henrijem veleposlanica Robović se zahvalila na iskazanoj časti te izrazila uvjerenje da će se dobri bilateralni odnosi dviju zemalja nastaviti razvijati.

Veliki vojvoda Henri je iskazao dobrodošlicu bh. ambasadorici i zaželio uspjeh u budućem radu te naglasio podrška nastojanjima Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji kao i NATO savezu.

"Između ostalog, Veliki vojvoda je pokazao veliki interes za Srebrenicu, a u kontekstu razgovora o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i problematici sve većeg napuštanja radno sposobnog stanovništva Bosne i Hercegovine, istaknuo da Bosna i Hercegovina ima izvrsne ambasadore u svojoj dijaspori u Luksemburgu.

Istakao je da je to zajednica koja se izvrsno asimilirala u luksemburško društvo, odnosno zajednica koja daje izvrstan doprinos Luksemburgu u svim sferama kako društvenog tako i političkog života.

Ambasadorka Robović se zahvalila Velikom vojvodi na ukazanoj potpori te iskoristila priliku da pozove Njegovo Kraljevsko Visočanstvo u posjetu Bosni i Hercegovini.