BiH
0

Bezvizni režim za BiH i Albaniju do kraja godine

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je danas u Sarajevu da očekuje da BiH i Albanija najkasnije do kraja godine dobiju bezvizni režim za putovanje u zemlje šengena.

Alkalaj je ocijenio da nedavni teroristički napad u Bugojnu neće usporiti proces liberalizacije viznog režima, jer je riječ o "usamljenom incidentu".

"Smatram da je ovaj događaj usamljen incident, te da je BiH sigurna zemlja i da se ne treba bojati terorizma. Riječ je o incidentu određenih ljudi, koji su doveli do toga da na BiH bude bačena ljaga. Međutim, to ne predstavlja pojavu, te smatram da će službe bezbjednosti preduzeti dalje korake kada je riječ o rasvjetljavanju ovog slučaja i na sprečavanju njegovog ponavljanja u budućnosti", naglasio je Alkalaj.

Otvarajući radionicu o temi "Uvođenje biometrijskih identifikatora u prijem i obradu viza", Alkalaj je istakao da ona predstavlja značajan korak u saradnji između zemalja u regionu kada je riječ o borbi protiv ilegalne migracije, trgovine ljudima i drugih ilegalnih radnji.

On je izrazio nadu da će ovaj skup biti dodatni signal EU da požuri sa procedurom liberalizacije viznog režima za građane BiH i Albanije, te podsjetio da su zemlje u regionu ukinule vize između sebe, ojačale granične službe i uvele biometrijske pasoše, dok je naredni korak uvođenje biometrijskih viza kao dodatnog elementa sigurnosti kada je riječ o kontroli kretanja u regionu.

Alkalaj je upozorio da postoji veliki pritisak iz zemalja Azije i Afrike, te da se region često koristi kao tranzit za ilegalnu imigraciju u zemlje zapadne Evrope.

Direktor Regionalnog centra Inicijative za migracije, azil i povratak izbjeglica (MARRI) Skoplje Trpe Stojanovski rekao je da je cilj današnje radionice pružanje doprinosa ubrzanom odobravanju bezviznog režima za BiH i Albaniju.

Prema njegovim riječima, MARRI će biti na usluzi zemaljama koje su njene članice, a takođe će nastaviti sa podrškom kada je riječ o liberazlizaciji viznog režima.

Cilj radionice je jačanje regionalne saradnje i usklađivanje procedura izdavanja viza i viznih sistema sa pravnim nasljeđem i praksom EU, a u njoj učestvuju predstavnici država regije - Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, zastupljenih na nivou pomoćnika ministara, te Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije i MARRI-a.