Radno-konsultativni sastanak
0

Bez saglasnosti za provođenje odluke u slučaju Sejdić i Finci

SRNA
Predsjedavajući Privremene komisije oba doma parlamenta BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" Šefik Džaferović rekao je da u ovom trenuktu nema političke saglasnosti za provođenje ove odluke.

On je nakon radno-konsultativnog sastanka Kolegijuma Komisije sa predstavnicima 11 političkih stranaka istakao da su pozicije kada je riječ o suštini i dalje iste, kao i prije 10 ili 15 dana.

Džaferović kaže da je na sastanku rečeno da političke stranke narednih šest dana treba intenzivno da vode dijalog kako bi bila postignuta politička saglasnost o ovom pitanju. 

On navodi da postoje određena približavanja kada je riječ o dogovoru u vezi sa izborom delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok su, kada je riječ o Predsjedništvu BiH, stavovi političkih stranaka i dalje dijametralno suprotni.  

Džaferović je rekao da je sastanak bio opravdan i da su nakon njega pozicije jasnije, te da je njegov efekat ukazivanje da se šest dana prije završne sjednice Komisija nalazi u završnoj fazi rada i da je potrebno nešto učiniti kako bi bila postignuta politička saglasnost. 

On smatra da ima smisla da neka komisija nastavi sa radom na ovom pitanju, jer ga BiH mora da riješi najkasnije do opštih izbora 2014. godine. 

"Neophodno je da se to desi što prije, jer bi mogle da nastupe štetne posljedice po BiH, bar kada je u pitanju njen evropski put", upozorio je Džaferović.  
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Krstan Simić rekao je da su partije i dalje na svojim pozicijama, ali da postoji nada za dogovor o Domu naroda, ali ne i kad je riječ o Predsjedništvu BiH, gdje su stavovi još daleko, jer ima puno složenih pitanja koja su pokrenuta, od načina izbora pa do nadležnosti članova Predsjedništva BiH. 

"Veoma je loše da oba HDZ-a, a dobili su podršku i od predsjednika SDA Sulejmana Tihića, smatraju da ovaj proces mora da bude riješen jedinstveno, a to nas udaljava od rješenja. Pozitivno je da su predstavnici opozicije jasno rekli da će podržati rješenja šestorke, jer ona nosi teret odgovornosti", rekao je Simić.  

On se nada da će na sastanku lidera šest stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH u petak, 9. marta u Banjaluci biti shvaćena potreba da ovo pitanje bude privedeno kraju.