BiH
1

GRAS odbio da ukloni vozila s 12 linija koje su dodijeljene Centrotransu

FENA
(Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica potvrdio je da je u okviru svojih nadležnosti izdao privremeno uputstvo za javni gradski prijevoz do izrade konačnog jedinstvenog tarifnog sistema.

Pojasnio je da to uputstvo predviđa da se karte kupljenje u vozilima Centrotransa mogu koristiti u vozilima GRAS-a odnosno trolejbusu i tramvaju kako bi putnici mogli završiti svoje putovanje i da građani ne bi morali plaćati dvije karte za dva prijevoznika.

Ovo uputstvo trebalo se primjenjivati od 1. maja, međutim, ističe ministar, predstavnici GRAS-a su odbili da primjene privremeno uputstvo i odbili su da uklone vozila sa 12 linija koje su dodijeljene prijevozniku Centrotrans budući da GRAS nije mogao pokriti sve linije na kojima je prevozio do sada.

"Uputstvo nije doneseno bez osnova nego poštujući pravilnike o uvjetima, načinu i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog saobraćaja putnika u Kantonu Sarajevo. Taj pravilnik predviđa da je Ministarstvo saobraćaja nadležno da posebnim uputstvom propisuje način utvrđivanja i definiranje elemenata tarifnog sistema na području KS", kazao je Bubica.

On ističe i da ga je danas obavijestila v.d. direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga da se predstavnici GRAS-a oglušili na ovo uputstvo i ne žele ga primijeniti.

Ministar je potom obavijestio Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražio da se utvrde prekršioci zakona, a Uprava će dalje postupati po svojoj nadležnosti.